Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Datoria externă a Rusiei în PIB a scăzut la minime istorice în 2022

© Sputnik / Ilya PitalevRubla – moneta națională a Federației Ruse
Rubla – moneta națională a Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2023
Abonare
Nivelul datoriei externe în raport cu PIB în Rusia a scăzut la un minim de 16,6 la sută
CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. La sfarsitul anului trecut, nivelul datoriei externe in raport cu PIB în Rusia a scazut la un nivel minim în istorie, iar Olanda si Marea Britanie s-au dovedit a fi cele mai îndatorate, reiese din calculele RIA Novosti pe baza datelor de la banca centrală și serviciile de statistică.
De exemplu, în Rusia nivelul datoriei externe față de PIB a scăzut cu zece puncte procentuale, până la 16,6 la sută. Aceasta este valoarea minimă din 2002 (nu există statistici anterioare în domeniul public). Dintre cele mai mari economii, doar China are o cifră mai mică , unde a scăzut de la 15,4 la sută la 13,7 la sută pe parcursul anului. Urmează India cu o datorie externă de 19,1% din PIB.
Cel mai înalt nivel al datoriei externe a fost observat în economiile europene: în Olanda - 380,5 la sută din PIB, în Marea Britanie - 287 la sută, iar în Elveția - 280,5 la sută. Mai mult, în aceste țări, indicatorul a scăzut pe parcursul anului - cu 14,29 și, respectiv, 16 puncte procentuale.
Pe locul patru se află Franța , unde datoria externă este de 249 la sută din PIB, pe locul cinci se află Belgia (242 la sută). Primele zece includ și Spania (179 la sută), Suedia (170 la sută), Germania (159 la sută), Norvegia (132 la sută) și Italia (131 la sută).
În total, nivelul datoriilor față de nerezidenți, comparativ cu PIB, a crescut doar în cinci din cele 25 de țări studiate, mai ales în Japonia (cu 10 puncte procentuale, până la 104 la sută).
În același timp, în termeni absoluți, șapte țări și-au crescut datoria externă: Norvegia, Statele Unite și Coreea de Sud (cu cinci la sută), Turcia (4,5 la sută), Argentina (trei la sută), Brazilia (două la sută) și Polonia ( unu la sută).
Fluxul de știri
0