Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldova vrea să suspende importul de cereale ucrainene

© AFP 2024 / SAFIN HAMEDПшеница
Пшеница - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2023
Abonare
Ministrul Agriculturii a anunțat despre intenția Republicii Moldova de a interzice temporar importului de cereale din Ucraina.
CHIŞINĂU, 5 mai - Sputnik. Moldova intenționează să impună o interdicție temporară la importul de cereale din Ucraina, așa cum au procedat câteva țări ale Uniunii Europene. Vicepremierul, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea, i-a comunicat acest lucru ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.
În afară de aceasta, viceprim-ministrul a vorbit în cadrul întrevederii cu oficialul european despre principalele priorități care țin de dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova în anul curent.
„Pregătim un set de măsuri în scopul păstrării unei poziții competitive a sectorului agricol. Din discuțiile constante cu agricultorii, am identificat că cea mai mare problemă cu care se confruntă este costul de producere. Ceea ce ne dorim este să reducem costurile de producție” a declarat ministrul.
El a mai comunicat că din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural va fi rambursată acciza la motorina utilizată. Totodată, ministerul intenționează să subvenționeze costul produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor.
”Identificarea surselor suplimentare pentru dezvoltarea sectorului rămâne a fi o preocupare fundamentală pentru noi în această perioadă”, a subliniat Bolea.
Anterior, prin decizia Comisiei Europene a fost restricționat importul cerealelor ucrainene în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
Fluxul de știri
0