Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

MAE al Chinei a îndemnat țările OCS să se opună împreună revoluțiilor colorate

© Sputnik / Anna Ratkoglo / Accesați arhiva multimediaMinisterul de Externe al Chinei
Ministerul de Externe al Chinei - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2023
Ministerul de Externe al Chinei
Abonare
Ministrul de Externe al Chinei, Qin Gang, a îndemnat țările OCS să opună împreună rezistență împotriva revoluțiilor colorate.
CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. Țările OCS ar trebui să se susțină reciproc în apărarea suveranității și să opună rezistență organizării revoluțiilor colorate de către forțele externe, a declarat ministrul chinez de Externe Qin Gang în timpul întrunirii Consiliului miniștrilor de externe din țările membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS).
"Trebuie să promovăm autonomia strategică, să consolidăm coeziunea și încrederea reciprocă. Să ne susținem reciproc cu fermitate în ceea ce privește apărarea suveranității, securității, intereselor de dezvoltare. Să rezistăm amestecului forțelor externe în afacerile regiunii, provocării revoluțiilor colorate", a spus Qin Gang, citat de MAE al RPC.
Șeful departamentului chinez de politică externă a menționat de asemenea necesitatea aprofundării cooperării în domeniul securității și păcii în regiune.
În afară de aceasta, Qin Gang a îndemnat să fie continuată lupta împotriva grupărilor teroriste, cum ar fi ”Mișcarea Islamică din Turkistanul de Est”*, a traficului de droguri și crimei organizate transnaționale.
„Trebuie să susținem Afganistanul în edificarea unei structuri politice extinse și incluzive, să luptăm cu fermitate împotriva oricăror forme de terorism”, a adăugat ministrul de Externe al RPC.
Summitul de două zile al miniștrilor de externe din țările OCS a fost deschis joi în statul indian Goa. După cum a declarat Ministerul de Externe al Federației Ruse în ajunul întâlnirii, diplomații vor acorda o atenție substanțială extinderii organizației - în particular, vor aproba proiectul privind acordarea statutului de stat membru OCS Iranului și vor discuta adresarea Belarusului privind o eventuală accelerare a procedurii de admitere a țării în organizaţie.
Membri OCS sunt Rusia, India, China, Pakistan și patru țări din Asia Centrală: Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan și Uzbekistan. India și-a asumat președinția grupului OCS în septembrie anul trecut.
* Grupare teroristă interzisă în Rusia
Fluxul de știri
0