Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Aceste ţări sud-americane vor să evite utilizarea dolarului

© AP Photo / Natacha PisarenkoSteagul național al Argentinei și Baziliei
Steagul național al Argentinei și Baziliei - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2023
Steagul național al Argentinei și Baziliei
Abonare
Președinții Argentinei și Braziliei au anunțat că intenționează să continue dezvoltarea unui mecanism care să le permită să evite utilizarea dolarului american în comerțul bilateral.
BUCUREŞTI, 5 mai – Sputnik. Argentina, lovită de criză, face eforturi să-și refacă rezervele pentru a acoperi costurile comerciale și rambursarea viitoare a datoriilor, fiind o componentă cheie a unui acord major cu creditorii internaționali privind datoriile.
Președintele brazilian Luiz Inacio Lula Da Silva și omologul său argentinian Alberto Fernandez urmau, săptămâna aceasta, să dezvăluie noul mecanism care va permite companiilor argentiniene să continue comerţul cu Brazilia fără a consuma dolari din rezervele țării. Cu toate acestea, liderii au anunțat, în urma unei reuniuni marți, că planul mai necesită ajustări.
„Întâlnirea a fost lungă, dificilă și vom desfăşura multe alte întâlniri”, a spus Lula, citat de Associated Press. „Am făcut un angajament faţă de prietenul meu Alberto Fernandez că voi face toate sacrificiule, astfel încât să putem ajuta Argentina în acest moment dificil”, a mai spus preşedintele brazilian, citat de RT.
Se relatează că schema propusă include o linie de credit pentru finanțarea companiilor braziliene care exportă în Argentina, schemă care implică evitarea utilizării de dolari americani în tranzacţii.
Potrivit ministrului brazilian al Finanțelor, Fernando Haddad, cele două ţări analizează posibile garanții pentru ca guvernul Braziliei să ofere finanțare.
„Au luat decizia de a se asigura că firmele braziliene continuă să exporte în Argentina și ne-au cerut să luăm nişte măsuri, pe care le-am luat deja și trebuie să le luăm cu privire la garanțiile necesare”, a spus Fernandez. El a adăugat că oficialii din Ministerul Economiei se vor întâlni cu omologii lor brazilieni săptămâna viitoare pentru a discuta detaliile.
La începutul acestui an, Argentina a încheiat un acord cu China care permite companiilor din ţara împovărată de datorii să plătească în yuani pentru importurile din China.
Buenos Aires datorează 44 de miliarde de dolari Fondului Monetar Internațional (FMI). În prezent, ţara renegociează acordul semnat cu fondul anul trecut pentru a restructura câteva dintre împrumuturile sale.
Fluxul de știri
0