Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Reformă a pieței muncii în Republica Moldova

CC0 / Pixabay / voltamax / Construction worker
Construction worker - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2023
Abonare
Republica Moldova vrea să își deschidă piața muncii spre SUA, Norvegia, Elveția și Uniunea Europeană. Cetățenii din aceste state care vor veni și vor lucra în Republica Moldova, nu vor mai avea nevoie de permise de muncă.
BUCUREȘTI, 4 mai- Sputnik. Urmează a o reformă a pieței muncii din Republica Moldova, anunță guvernul de la Chișinău. Astfel, permisele de muncă vor fi eliminate pentru cetățenii mai multor țări care vor să se angajeze în Republica Moldova.
Propunerile se conțin într-o inițiativă legislativă prezentată joi de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES.
„Lipsa accesului la forță de muncă sufocă economia noastră și nu ne putem dezvolta într-un ritm accelerat de care avem nevoie. De la această constrângere structurală ratăm an de an creștere economică și oportunități. Investitorii efectiv ocolesc Republica Moldova, uneori inclusiv din cauza că nu au pe cine angaja. Astăzi lansăm o inițiativă care să flexibilizeze piața muncii. Vrem să operăm modificări la legea privind regimul străinilor din Republica Moldova și să eliminăm permisele de muncă pentru cetățenii care vin dintr-o listă de țări sigure cu care Moldova are un mare potențial atât comercial, cât și investițional”, a declarat Dumitru Alaiba.
Vicepremierul a adăugat că inițiativa legislativă prevede ca pe lângă cele 18 categorii de străini , care pot deja lucra în Republica Moldova, să fie incluși și cetățenii care provin din cele 27 state membre ale UE, dar și state precum SUA, Marea Britanie, Norvegia, Elveția, Japonia, Ucraina, Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, state din Balcani și alte state din regiune cu care Moldova are un potențial comercial și investițional mare.
„Atunci când un investitor vine să lanseze o afacere în Republica Moldova, nu trebuie să-și înceapă drumul de la solicitarea permisului de muncă la Biroul Migrație și Azil. Iar dacă această persoană vrea să vină și cu o echipă pe care să o angajeze imediat aici ca să-și lanseze afacerea, trebuie să o poată face rapid, ușor și fără birocrație. Atunci când o companie a mai spus vicepremierul.
Fluxul de știri
0