Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Lista neagră” a cetățenilor ruși, pe care nu a văzut-o nimeni

© Photo : Guvernul Republicii Moldova / Direcţia comunicare și protocolВизит правительственной делегации Молдовы в Москву
Визит правительственной делегации Молдовы в Москву - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2023
Abonare
Numele persoanelor incluse în lista moldovenească a „persoanelor interzise” rămân necunoscute, la fel ca și numele autorilor documentului.
Mihail Vorobiov - Sputnik. Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, a declarat săptămâna trecută prim-ministrul țării, Dorin Recean. El a explicat că liderul rus a fost inclus într-o oarecare „listă neagră” a cetățenilor ruși, pe care o dețin „organele respective” ale Moldovei.
Potrivit șefului guvernului, documentul îi include de asemenea pe omul de afaceri Igor Ceaika și pe cântărețul Filip Kirkorov. El a adăugat că lista este destul de lungă și va fi făcută publică cândva, însă, în același timp, el s-a îndoit dacă „trebuie să fie cheltuite resursele statului pentru întocmirea unei liste publice”.
Totodată, fostul președinte al Moldovei, deputatul fracțiunii ”Blocul Comuniștilor și Socialiștilor” Vladimir Voronin a spus că nu a văzut această listă. El a menționat că respectiva listă nu a trecut prin parlament, deputații au auzit de la guvern doar declarații verbale.
„Nu am examinat acest lucru în Parlament, aici nu există asemenea documente. Noi nu am văzut aceste liste”, a confirmat spusele fostului președinte, într-o discuție cu reporterul Sputnik, colega sa de fracțiune Diana Karaman.

Cine a întocmit lista de interzicere?

Liste de acest gen pot fi întocmite de către serviciile speciale moldovenești sau de către anumite persoane publice ce reprezintă partidul aflat la putere în Moldova, care are o atitudine evident antirusească, este de părere politologul rus Pavel Feldman.
„De exemplu, de către Serviciul de (Informații și) Securitate al Moldovei, care are atribuții de a emite astfel de documente ce restricționează intrarea anumitor persoane în țară”, i-a spus el reporterului Sputnik.
În același timp, declarația publică despre crearea unei astfel de liste, cu accent pe faptul că în ea este inclus liderul rus, constituie un gest neprietenos, consideră expertul.
Potrivit acestuia, autoritățile Moldovei nu au astăzi alte mijloace de a aduce atingere Rusiei, decât de a lansa astfel de declarații.
„Iar orice gest neprietenos față de Rusia din partea statelor post-sovietice, a țărilor din Europa de Est și de Sud, le adaugă un plus în ochii curatorilor de la Washington și Bruxelles”, a menționat el.

Acțiune de imagine?

Declarația despre introducerea lui Putin în „lista neagră” este îndreptată în primul rând către partenerii internaționali ai Republicii Moldova și nu către consumatorul intern.
Această opinie a fost exprimată în discuția cu reporterul Sputnik de către analistul politic moldovean Igor Tuleanțev.
Potrivit acestuia, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și partidul său PAS nu au obținut niciun fel de succese nici în economie, nici în reforma justiției, nici în creșterea bunăstării locuitorilor țării - țara se află printre liderii europeni în ceea ce privește nivelul inflației , resursele energetice rămân scumpe în continuare.
„În Ucraina aflată în război, prețurile la energie și alimente sunt mai mici decât în ​​Moldova. Cu ce ​​te mai poți lăuda în fața stăpânilor tăi occidentali? Evident, să încordezi relațiile cu Rusia - cu atât mai puternic, cu atât mai bine”, a conchis el.

Pe calea Ucrainei?

„Lista neagră” a persoanelor cărora le este interzisă intrarea în Moldova a fost întocmită de curatorii americani, pentru a îndepărta cât mai mult această țară de Rusia și a o lansa pe calea ucraineană, consideră redactorul-șef al portalului Eurasia, Natalia Makeeva .
„Sunt repetate aceleași etape. Iar aceasta, în definitiv, și este sarcina Maiei Sandu - protejata Fundației Soros. Este clar că această persoană nu este independentă. Ea a fost instalată special pentru a îndeplini anumite sarcini instrumentale”, a afirmat expertul în discuția cu reporterul Sputnik.
În opinia ei, prezența lui Putin în listă, care și așa nu a mai fost de mult timp în Moldova, face oarecum comică toată această situație.
„Dar situația ucraineană, până la un anumit moment, tot nu provoca nimic în afară de sarcasm, până când acești oameni au început să omoare locuitorii Donbasului”, a amintit expertul.
Anterior, pe 28 aprilie, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse Dmitri Peskov a declarat, comentând spusele lui Recean, că actuala conducere a Moldovei „se îndreaptă spre rusofobie”.
În opinia sa, Moldova se străduiește să devină rapid o țară neprietenoasă față de Rusia.
Până la asta, pe 17 aprilie, autoritățile Moldovei au întors de pe aeroportul Chișinău avionul liderului Tatarstanului, interzicându-i lui Rustam Minihanov să viziteze Găgăuzia.
Putin a vizitat ultima dată Moldova în 2002. Atunci la Chișinău a avut loc summitul CSI.
Fluxul de știri
0