Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA negociază ocuparea de facto a Finlandei

© AP Photo / Julio CortezCapitoliu și drapele SUA
Capitoliu și drapele SUA - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2023
Abonare
NATO nu a fost suficient pentru interesele SUA. Finlanda și SUA negociază un acord privind „cooperarea bilaterală” în domeniul apărării.
BUCUREȘTI, 3 mai -Sputnik. Un acord de tip „parteneriat strategic” se negociază și se va semna între Statele Unite și Finlanda, în „completarea” statutului de stat membru NATO, obținut de către țara baltică.
În prezent, autoritățile negociază un acord de apărare care, dacă va fi pus în aplicare, va permite forțelor armate americane accesul neîngrădit pe teritoriul și în bazele finlandeze pentru instruire și depozitare de echipamente.
De asemenea, „ca o chestiune de principiu, forțele americane se supun propriei legislații”, neputând fi reținuți conform cu legislația finlandeză, o situație similară cu cea a statutului trupelor americane de pe teritoriul României.
Potrivit lui Antell, noul acord negociat cu americanii va completa statutul de membru NATO. „DCA este un acord foarte practic”, spune Antell. Acordul nu se referă la armele nucleare.
Fluxul de știri
0