România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România recunoaște implicarea în comerțul cu arme al Ucrainei

© Photo : Serviciul Vamal al Republicii MoldovaTransport ilicit de arme
Transport ilicit de arme - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2023
Abonare
Autoritățile române sunt nevoite să recunoască: Ucraina, implicată în transporturi de produse militare care au tranzitat România.
BUCUREȘTI, 3 mai -Sputnik. Un document al Ministerului Apărării Naționale a arătat că Ucraina a fost implicată în transporturi de produse militare, exportate de alte țări decât România, care au tranzitat sau au fost transbordate prin România anul trecut.
Documentul nu prezintă detalii despre tipurile de produse militare care au făcut obiectul tranzitului sau transbordării prin România pe relația cu Ucraina, fiind păstrată discreția și asupra valorii acestor operațiuni, precum și asupra identității celorlalte state implicate.
Ucraina mai este menționată ca țară exportatoare sau țară de tranzit pentru exporturi militare către Bulgaria. România ca atare a exportat oficial cel mai recent produse militare în Ucraina, conform rapoartelor, în 2014, când țării vecine i-a fost livrată ″încărcătură pirotehnică pentru scaun de catapultare″ de 25.000 euro.
Cele mai recente importuri de produse militare efectuate oficial de Ucraina cu România ca țară de tranzit au avut loc în 2021, când ucrainenii au primit un motor de aviație și perclorat de amoniu de 1,28 milioane euro din Bulgaria, mijloace pirotehnice pentru avioane de 3,7 milioane euro din Muntenegru și muniție de 351.000 euro din Turcia.
Cât privește exporturile de arme ale României, valoarea acestora s-a ridicat la 198 milioane euro anul trecut, în creștere cu 12% față de 2021 (176,78 milioane euro).
Raportările se referă, potrivit legislației în vigoare, la exporturi de produse militare efectuate de persoane fizice sau juridice rezidente în România și deținătoare de licențe în acest sens, inclusive companii de stat și instituții publice.
Ele nu includ operațiunile de export efectuate în legătură cu participarea forțelor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională la misiuni, operații, exerciții, activități de instruire și ceremoniale, în afara teritoriului României, precum și cu participarea forțelor armate străine sau a structurilor de aplicare a legii din străinătate care au aprobarea autorităților române pentru intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul pe teritoriul României.
România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu 27 februarie 2022, iar costurile donațiilor efectuate de statul român până pe 4 martie sunt rambursate parțial de către Uniunea Europeană, transmite publicația Profit.
Fluxul de știri
0