Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Nouă amenințare la adresa Europei: lipsa apei

© Sputnik / Mihai CarausЗасуха
Засуха - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Europa este amenințată de secetă și de concurența în creștere rapidă asociată pentru accesul la resursele de apă
BUCUREŞTI, 3 mai - Sputnik. Publicația Politico atrage atenția asupra crizei apei care îi lovește pe europeni. „Un rezervor cheie care deservește milioane de catalani se epuizează. Un conflict asupra apei a declanșat ciocniri în Franța , unde mai multe sate nu își mai pot furniza locuitorilor apă de la robinet. Iar nivelul celui mai mare râu al Italiei este la fel de scăzut ca în iunie trecut. Între timp, gestionarea apei și cine are acces la ea devine o problemă politică pe tot continentul”, scrie publicația.
Potrivit experților intervievați, pentru a ieși din „cercul vicios” când fiecare an începe cu o lipsă gravă de apă subterană, Europa va avea nevoie de aproape un deceniu de precipitații abundente. Cu toate acestea, conform prognozei serviciului meteorologic german, precipitațiile în Europa vor scădea mai degrabă decât vor crește în cea mai mare parte a deceniului.
Publicația notează că deficitul tot mai mare de resurse de apă poate duce în mod natural și duce deja la probleme și conflicte politice.
„În sudul Germaniei, litigiile legate de apă s-au dublat în ultimele două decenii, iar în Franța, tensiunile dintre ecologisti și fermieri cu privire la construcția lacului de acumulare au declanșat luna trecută ciocniri violente.Vara trecută, Europa a suferit mai multe valuri de căldură, care au dus la scăderea râurilor, inclusiv a unor râuri atât de mari precum Rinul, Dunărea și Tamisa, precum și incendiile forestiere în Portugalia , Slovenia, Cehia , Albania, Spania și Franța. Agricultura a fost puternic lovită, fermierii raportând pierderi semnificative de recolte în multe țări”, mai spune publicația citată.
Fluxul de știri
0