Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE rus, despre neadmiterea observatorilor din Rusia la alegerile din Găgăuzia

© Sputnik / Mihai CarausИзбирательные урны Гагаузии
Избирательные урны Гагаузии - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2023
Abonare
Abordare neprietenoasă: Ministerul rus de Externe a comentat neadmiterea observatorilor din Rusia la alegerile din Găgăuzia.
CHIȘINĂU, 3 mai – Sputnik. Chișinăul oficial a manifestat o abordare neprietenoasă față de Rusia, refuzându-le reprezentanților săi participarea în calitate de observatori la alegerile liderului autonomiei găgăuze, a declarat reprezentantul oficial al MAE al Federației Ruse Maria Zaharova, răspunzând la o întrebare în acest sens din partea presei.
„Reprezentanții Rusiei au participat întotdeauna la monitorizarea alegerilor șefului acestei regiuni. Din păcate, de această dată Ambasadei Rusiei în Moldova nu i s-a oferit această posibilitate, spre deosebire de angajații misiunilor diplomatice ale altor țări. Apelurile respective către autoritățile moldovenești s-au soldat cu refuz, a explicat Zaharova.
Ea a reamintit că, în conformitate cu Convenția privind standardele alegerilor democratice, drepturile și libertățile electorale în statele membre CSI, Moldova s-a angajat să „depună eforturi pentru a facilita accesul observatorilor internaționali la procesele electorale desfășurate la un nivel inferior celui național, inclusiv la nivel municipal (local).
„Chișinăul oficial a manifestat încă o dată o abordare neprietenoasă față de Rusia, și-a demonstrat înclinația către duble standarde”, a adăugat reprezentantul oficial al NAE al Rusiei.
Pe 30 aprilie, în UTA Găgăuzia a avut loc primul tur al alegerilor șefului (bașkanului) autonomiei și alegerile parțiale pentru Adunarea Populară.
Comisia Electorală Centrală a acreditat 75 de observatori internaționali pentru monitorizarea alegerilor, inclusiv nouă din cadrul Delegației UE în Moldova și unsprezece din Marea Britanie.
Diplomaților ruși le-a fost refuzată participarea la monitorizare, Ambasada Rusiei la Chișinău a calificat refuzul drept „discriminatoriu” în „seria acțiunilor neprietenoase din partea Chișinăului”.
Fluxul de știri
0