Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kremlinul cere transparență în ancheta Nord Stream

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaВ цехе "ЭТЕРНО" ПАО "Челябинский трубопрокатный завод"
В цехе ЭТЕРНО ПАО Челябинский трубопрокатный завод - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2023
Abonare
Kremlinul a cerut transparență în investigarea atacurilor teroriste de pe Nord Stream
CHIȘINĂU, 3 mai -Sputnik. Ancheta asupra atacului terorist Nord Stream ar trebui să fie transparentă pentru toată lumea - lumea ar trebui să afle cine este vinovat, a spus Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus.
"Insistăm încă o dată că, dacă există date, acestea trebuie publicate. Investigarea acestui atac terorist trebuie să fie transparentă pentru toată lumea. Și trebuie accelerată. Lumea trebuie să-i afle pe cei responsabili și autorii acestui act terorist", Peskov a declarat reporterilor.
Solicitat să comenteze rapoartele despre fotografiile unei nave rusești în Marea Baltică, făcute cu câteva zile înainte de explozie, Peskov a spus: „Navele rusești navighează în Marea Baltică, este normal și există sute de fotografii cu nave rusești”.
Anterior, Rusia și China au propus Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluție care să solicite secretarului general al organizației să creeze o comisie independentă de experți internaționali care să investigheze sabotajul. Cu toate acestea, Consiliul de Securitate nu a adoptat o rezoluție din cauza poziției țărilor occidentale. Doar Federația Rusă, China și Brazilia au votat pentru rezoluție. Restul membrilor s-au abținut.
Exploziile au avut loc pe 26 septembrie 2022, pe două conducte de gaz rusești de export către Europa simultan - Nord Stream și Nord Stream 2 . Germania, Danemarca și Suedia nu au exclus sabotajul vizat. Operatorul Nord Stream Nord Stream AG a raportat că starea de urgență a gazoductelor este fără precedent și este imposibil de estimat timpul de reparație. Procuratura Generală a Rusiei a inițiat un dosar pentru un act de terorism internațional.
Jurnalistul american, câștigătorul Premiului Pulitzer, Seymour Hersh , și-a publicat pe 8 februarie investigația cu privire la exploziile Nord Stream, în care, citând o sursă, a afirmat că dispozitive explozive sub gazoductele rusești au fost instalate în iunie 2022 sub acoperirea exercițiilor Baltops ale Marinei SUA, scafandri cu sprijinul specialiștilor norvegieni. Potrivit lui Hersh, decizia de lansare a operațiunii a fost luată de președintele american Joe Biden, după nouă luni de discuții cu oficialii administrației implicați în probleme de securitate națională. Mai târziu, Pentagonul a declarat pentru RIA Novosti că Statele Unite nu au nimic de-a face cu explozia gazoductelor rusești.
Fluxul de știri
0