Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Presa turcă acuză spionajul american

© AFP 2024 / SAUL LOEBЗдание ЦРУ в Вирджинии
Здание ЦРУ в Вирджинии - Sputnik Moldova, 1920, 02.05.2023
Abonare
Presa din Turcia acuză existenţa spionajului militar și economic american asupra industriei sale speciale de armament
BUCUREŞTI, 2 mai – Sputnik. Publicaţia Milliyet arată că ochii și urechile întregii lumi s-au ațintit asupra Turciei datorită stadiului pe care l-a atins industria de apărare turcească.
Datorită pașilor pe care îi face industria turcă de apărare în domeniul terestru, aerian sau maritim, s-a diminuat dependența de exterior iar Turcia devine un actor important pe piața globală a apărării, arată publicaţia citată.
Desigur, unele țări sunt deranjate sau tensionate din acest motiv, şi mai ales SUA, care se interesează acum îndeaproape de alegerile din Turcia, observă publicaţia.
Pentru că Turcia se consolidează și va deveni tot mai puternică datorită evoluțiilor din domeniul industriei de apărare, iar o Turcie care își consolidează poziția în regiune nu le convine Statelor Unite, mai arată jurnaliştii turci.
SUA merg pe ideea: "Să nu ne strice interesele, să ne întrebe pe noi, să decidem noi", şi așa s-au comportat când nu ne-au livrat armele promise, deși Turcia a plătit pentru ele, mai observă publicaţia.
Jurnaliştii turci descriu precis c ear vrea SUA: ca Turcia să nu facă nicio mișcare în afară de ce vor Statele Unite iar sistemul să fie aranjat în concordanță, şi acesta este unul dintre motivele pentru care există "războaie informaționale" în adevăratul sens al cuvântului.
Fost șef al serviciului de informații din cadrul Statului Major General, general-locotenentul în retragere İsmail Hakkı Pekin atrage atenția că serviciile secrete ale mai multor țări, în frunte cu SUA, dar și angajați ai unor companii străine urmăresc să își facă relații "profunde" pentru a obține informații legate de proiectele pe care le dezvoltă Turcia.
"Arătați armele pe care le produceți, ei văd cât de mult ați progresat, ce tehnologie dețineți iar acest lucru asigură un element de descurajare. Dar există și o altă dimensiune, fiecare încearcă să afle și să fure particularitățile sistemelor pe care le dezvoltă ceilalți. Acum veți face un tanc iar țările din jur încearcă să afle cât de gros este blindajul, ce muniție îl poate străpunge, ce sisteme protejează persoanele aflate la interior în momentul în care este lansată o rachetă. Există numeroase țări și persoane care încearcă să pună mâna pe acele proiecte, pe softuri. Și nu doar din motive de securitate ci pentru a-și asigura o cotă de piață, pentru a nu vă lăsa să intrați sau să vă mențineți pe piață. De exemplu, cineva află vulnerabilitățile dronelor, le exploatează softul și pot scrie o funcție care să le facă să se prăbușească”, a declarant oficialul turc.
Prin intermediul unei rețele vaste de sateliți și a structurilor de informații, SUA urmăresc și controlează tot ce se întâmplă în lume, spune İsmail Hakkı Pekin:
“SUA urmăresc ce a fost dezvoltat și unde, ce arme ați testat. Își dau seama unde ați trimis arme și unde ați mers. De exemplu, Turcia a efectuat un test cu rachetă la Sinop. Au testat raza de acțiune și acuratețea loviturii. CIA a monitorizat toate discuțiile. Când faceți un transfer de tehnologie, urmăresc cu cine discutați și caută cine se află în spatele acestora. Iar apoi vă șantajează. Adică în momentul în care spunem servicii de informații, nu înseamnă doar cine, unde, ce putere are. Ei vă urmăresc inclusiv posibilele sisteme viitoare...”, a completat acesta.
El a atras atenţia că interesele și intențiile SUA, așa-zis aliat, sunt clare şi de aceea, Turcia trebuie să taie cordonul ombilical, adică trebuie să continue cu fermitate să își dezvolte industria de apărare. Altfel, dacă se gândește că este mai avantajos să cumpere din străinătate, s-a terminat totul. Și se va trezi din nou dependentă de SUA, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, a explicat oficialul turc.
Fluxul de știri
0