Avertisment despre faptul că UE subvenţionează fermele de viermi
© Sputnik / Rodion ProcaFlagul Uniunii Europene
© Sputnik / Rodion Proca
Abonare
Preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu, a anunţat că UE subvenţionează ferme de viermi pentru consumul uman
BUCUREŞTI, 2 mai - Sputnik. România este singura putere agricolă între ţările membre ale UE cu condiţii pedoclimatice extrem de favorabile agriculturii, care este dependentă de importuri masive de produse agroalimentare de strictă necesitate. Iar nivelul importurilor este ridicat până la limita de a ne afecta grav securitatea alimentară, a avertizat preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.
„Neavând sectorul zootehnic dezvoltat, suntem obligaţi să „importăm” produse alimentare de la partenerii europeni, dar şi de pe pieţe terţe. Asta a făcut ca şi în anul agricol 2021/2022, România să realizeze un deficit comercial foarte mare, ceea ce denotă o dependenţă netă a României de importul de produse agroalimentare, în special: carne de porc, tăiată şi în viu. Acest lucru imprimă riscuri majore cu privire la securitatea alimentară şi nu numai”, a declarat Botănoiu.
Numărul porcilor crescuţi anul trecut în fermele româneşti a fost de 17 ori mai mic decât în anii de dinainte de Revoluţie şi de 7 ori faţă de anul 2000, iar acest lucru se vede în balanţa comercială în condiţiile în care România importă anual carne de porc de peste 750 milioane de euro, mai spune acesta.
Importăm masiv carne de porc ”în situaţia în care suntem primii producători de porumb boabe la nivel european. De asemenea, doar o cincime din carnea de porc pe care au cumpărat-o românii în 2022 a provenit din fermele din România. Iar din aceşti 20%, doar jumătate sunt animale născute şi crescute în România, restul fiind importuri de animale vii. Calculul nu acoperă şi suinele crescute în gospodării pentru consum propriu sau cele vândute la negru; cifra acestora este, oricum, în scădere în ultimii ani” mai spune preşedintele AFR.
El a arătat şi că fermele care produc viermi şi insecte pentru consum uman vor avea parte de subvenţii tot mai generoase de Bruxelles în detrimentul clasicelor ferme în care sunt crescute animale precum porcii sau păsările.