Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Țară din UE solicită verificarea exporturilor de produse alimentare ucrainene

© Sputnik / Aleksey NikolskyiФлаги Польши и ЕС
Флаги Польши и ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2023
Abonare
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a cerut Comisiei Europene (CE) să verifice dacă exporturile de produse alimentare ucrainene respectă standardele UE.
BUCUREŞTI, 29 apr – Sputnik.Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a cerut Comisiei Europene (CE) să verifice dacă exporturile de produse alimentare ucrainene respectă standardele UE, deoarece Varșovia încearcă să-și protejeze economia de „destabilizarea” cauzată de un flux de mărfuri ieftine din Ucraina.
El a anunțat vineri că Varșovia va trimite o solicitare către CE privind o inspecție cu privire la o serie de mărfuri precum carne de pasăre, ouă și produse lactate, potrivit RT.
Anterior, autoritățile slovace au interzis prelucrarea și vânzarea de cereale ucrainene după ce au descoperit un pesticid periculos într-un transport.
„Vrem să verificăm în mod fiabil impactul acestor produse pe piața poloneză în ultimele luni și riscurile legate de destabilizarea pieței poloneze în viitor”, a declarat Morawiecki, citat de postul de radio RMF24.
Anunțul vine într-un moment în care ambasadorii UE urmează să voteze extinderea comerțului fără taxe vamale cu Ucraina, acord care expiră la 5 iunie.
Anul trecut, UE a înlăturat taxele și cotele pentru produsele agricole ucrainene pentru a permite expedierea cerealelor din Ucraina către piețele globale. Cu toate acestea, o mare parte a ofertei a ajuns blocată în țările din Europa de Est. Excedentul de produse ieftine i-a pus pe fermierii din UE în situaţia de a se confrunta cu ceea ce consideră a fi o concurență neloială.
La începutul acestei luni, Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria au blocat unilateral produsele alimentare ucrainene de pe piețele lor. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a oferit 100 de milioane de euro în sprijinul fermierilor din cele cinci state membre, din care 40 de milioane de euro vor fi alocate Poloniei.
De asemenea, CE a acceptat să introducă o interdicție până în iunie asupra importurilor de grâu, porumb, seminţe de rapiţă și de floarea soarelui din Ucraina. Cu toate acestea, miniștrii Agriculturii din cele cinci țări au cerut extinderea listei de mărfuri interzise.
Fluxul de știri
0