Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

O altă regiune din Ucraina interzice activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene

© Sputnik / Miroslav RotariРаспятие
Распятие - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2023
Abonare
Regiunea Vinnitsa din Ucraina s-a alăturat altor cinci provincii care au interzis Biserica Ortodoxă canonică.
BUCUREŞTI, 29 apr – Sputnik.Administrația regiunii Vinnitsa din vestul Ucrainei a votat vineri pentru interzicerea tuturor activităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) și a confiscat proprietățile acesteia.
O treime din regiunile Ucrainei au scos în afara legii Biserica Ortodoxă canonică în acest moment, în favoarea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, susținută de Kiev (OCU).
Autoritățile de la Vinnitsa au fost instruite să facă un inventar al tuturor proprietăților de stat, private și municipale care a fost închiriate UOC pentru utilizare și a declarat toate aceste acorduri „reziliate”, potrivit RT.
Guvernul de la Kiev a acuzat UOC că este pro-Rusia și constituie o potențială amenințare la adresa securității și spiritualității țării, chiar dacă Biserica s-a declarat independentă față de Moscova și chiar a condamnat „invazia” rusească. UOC rămâne în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă.
OCU, înființată de guvernul ucrainean în 2018, a fost recunoscută doar de alte trei biserici ortodoxe. UOC o consideră eretică.
Guvernul președintelui Vladimir Zelenski a pregătit un proiect de lege care interzice UOC în Ucraina, dar Parlamentul nu l-a votat încă. În schimb, regiunile din vestul Ucrainei au decis să adopte politica pe cont propriu. Până în prezent, șase dintre ele au interzis UOC și au confiscat bisericile și proprietățile sale sau le-au transferat către OCU. Lviv a făcut acest lucru pe 6 aprilie, fiind urmată de Rovno și Volyn o săptămână mai târziu. Regiunile Zhitomir și Khmelnitski au făcut aplicat aceeaşi politică.
De asemenea, Zelenski a încercat să preia Kiev Pechersk Lavra, cea mai importantă mănăstire ortodoxă din țară, care datează din secolul al XI-lea.
Kievul a acuzat UOC de încălcări nespecificate și a dat călugărilor un termen până pe 29 martie să părăsească spațiul sau să se alăture OCU. Până acum, călugării au refuzat. Mii de credincioși ucraineni au stat de veghe în jurul mănăstirii, care este în prezent patrulată de ofițeri de securitate înarmaţi.
Rusia a protestat faţă de persecuția creștinilor ortodocși de către autoritățile ucrainene, dar niciunul dintre organismele pentru drepturile omului din Occident nu a reacţionat până acum. Departamentul de Stat al SUA nu a avut de făcut niciun comentariu cu privire la situația UOC, nici în raportul său privind libertatea religioasă, nici în cel mai recent raport privind drepturile omului în Ucraina.
Fluxul de știri
0