Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: Eforturile Occidentului de a izola Rusia au eșuat

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2023
Abonare
Ministrul rus de Externe a spus că ţările care reprezintă 85% din populația lumii refuză să participe la politicile anti-Rusia.
BUCUREŞTI, 29 apr – Sputnik. Occidentul nu a reușit să izoleze Rusia, cea mai mare parte a lumii fiind încă interesată să mențină relații bune cu Moscova, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. De asemenea, el a spus că tendința către multipolaritate este ireversibilă, indiferent dacă fostelor puteri coloniale le place sau nu acest lucru.
Vorbind sâmbătă la Conferința mondială online despre multipolaritate, Lavrov a spus că „eforturile Washingtonului și ale sateliților săi de a inversa istoria şi de a forța comunitatea internațională să trăiască după inventata "ordine bazată pe reguli"”, se dovedesc a fi un fiasco, vorbind despre „eșecul total” al Occidentului în efortul lui „de a izola Rusia”.
Potrivit ministrului de Externe, citat de RT , o serie de țări, care, combinate, găzduiesc 85% din populația lumii, au precizat clar că nu vor face ceea ce ordonă fostele puteri coloniale.
Potrivit diplomatului, faptul că delegați din zeci de ţări „din aproape fiecare continent” au participat la forumul online arată cât de multă influenţă a câștigat ideea de multipolaritate.
Lavrov a menționat că apar noi centre globale în Eurasia, în regiunea Indo-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină și că aceste ţări urmăresc politici independente bazate de interesele naționale.
Potrivit ministrului de Externe, ţările în curs de dezvoltare și-au extins în mod constant cota în economia globală în ultimele trei decenii, în timp ce rolul ţărilor G7 a scăzut.
De asemenea, diplomatul rus a salutat faptul că tot mai multe țări și-au exprimat interesul de a se alătura noilor grupuri internaționale, cum sunt BRICS și Organizația pentru Cooperare din Shanghai (SCO).
După cum a explicat Lavrov, Rusia susţine formarea unei ordini mondiale multipolare bazate pe respectul pentru Carta ONU și pe un „echilibru de interese”, spre deosebire de un „echilibru bazat pe frică”.
Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Moscova nu va respecta „așa-numitele reguli” inventate și impuse de „anumite țări”.
Tot vineri, adresându-se membrilor SCO, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat că Occidentul exercită o „presiune fără precedent” asupra țărilor independente pentru a le întoarce împotriva Rusiei și Chinei și a submina apariţia lumii multipolare.
Luni, Lavrov a cerut extinderea reprezentării asiatice, africane și latino-americane în Consiliul de Securitate al ONU, argumentând că Occidentul este suprareprezentat în organismul internațional.
Fluxul de știri
0