Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

FMI explică de ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au avut rezultate slabe

© AFP 2024 / Mandel NganLe Fonds monétaire international (FMI)
Le Fonds monétaire international (FMI)  - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2023
Abonare
Economia rusească s-a dovedit a fi mai rezistentă la sancțiuni decât se anticipa, a raportat vineri Fondul Monetar Internațional.
BUCUREŞTI, 29 apr – Sputnik.Potrivit FMI, Moscova a reușit să-și redirecționeze exporturile de energie dinspre țările care au impus sancţiuni către țările care le-au respins, iar veniturile din petrol și gaze ale ţării au atins niveluri record anul trecut, cauzate de creșterea prețurilor la energie. Acest lucru a ajutat economia Rusiei să revină puternică în trimestrul al treilea și al patrulea din 2022, limitând scăderea generală a producției la 2,1%, a scris FMI în ultimul său raport regional.
Impulsul din a doua jumătate a anului trecut se va menţine în anul curent, cu o creștere proiectată la 0,7%, adaugă raportul, citat de RT.
Prețurile gazelor naturale și ale țițeiului au atins niveluri record în vara anului trecut pe piețele mondiale, în urma restricțiilor impuse asupra livrărilor din Rusia, un important exportator de energie. Însă în acest an prețurile au scăzut la niveluri similare celor dinainte de februarie 2022, în urma unei ierni blânde în Europa și a impunerii unui plafon de preț asupra petrolului rusesc.
Potrivit FMI, este încă prea devreme pentru a evalua impactul sancțiunilor, dar „plafonul de preț asupra țițeiului nu a condus până acum la o scădere a volumelor de petrol rusesc”.
Cu toate acestea, prețurile mai scăzute vor duce la o scădere bruscă a veniturilor fiscale ale Rusiei în acest an, prezice raportul.
FMI estimează că producția Rusiei în 2027 va fi cu aproximativ 8% mai mică decât cea estimată înainte de începerea operațiunii militare în Ucraina.
Potrivit estimărilor publicate vineri de Banca Rusiei, economia va crește cu până la 2% în acest an, creştere susținută de cererea internă în creștere și de adaptarea țării la sancțiuni.
Fluxul de știri
0