Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Comerţul dintre Rusia şi India a crescut la un nivel record

© Pixabay / HesselVisserContainere
Containere - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Exporturile de mărfuri rusești către India au depășit 40 de miliarde de dolari pentru prima dată.
BUCUREŞTI, 29 apr – Sputnik.Rusia a devenit cel de-al cincilea partener comercial al Indiei în ultimul an, a informat joi Ria Novosti, citând calcule pe baza datelor de la Ministerul indian al Comerțului și Industriei.
Potrivit raportului, Rusia a exportat mărfuri în valoare de 41,6 miliarde de dolari în India în anul fiscal începând cu aprilie 2022, care s-a încheiat în martie 2023. Cifra este de peste patru ori mai mare decât recordul stabilit în anul fiscal precedent, conform datelor, citate de RT.
Cifra de afaceri comercială dintre cele două țări a ajuns la 44,4 miliarde de dolari în perioada de raportare, India expediind mărfuri în valoare de 2,8 miliarde de dolari în Rusia.
Printre alți parteneri comerciali majori ai Indiei în perioada de raportare au fost SUA, cu o cifră comercială de 118,2 miliarde de dolari, China (104,3 miliarde de dolari), Emiratele Arabe Unite (77,6 miliarde de dolari) și Arabia Saudită (48,3 miliarde de dolari).
În ultimul an, Moscova și New Delhi au înregistrat o creștere substanțială a comerțului bilateral, care, potrivit unei declarații anterioare a ministrului indian de Afaceri Externe, Subrahmanyam Jaishankar, a depășit rapid ținta de 30 de miliarde de dolari până în 2025, stabilită iniţial de cele două țări. Această creştere se datorează în mare măsură achizițiilor ridicate de către India de petrol rusesc, după ce Moscova a fost obligată să-și reorienteze exporturile de energie departe de țările occidentale, pe fondul sancțiunilor legate de Ucraina.
Achizițiile de petrol rusesc de către India au atins un nivel record de 1,64 milioane de barili pe zi în martie, o cantitate aproape dublă față de cea livrată de Arabia Saudită, al doilea cel mai mare furnizor de petrol al Indiei, potrivit datelor de la compania Vortexa, care urmăreşte transporturile. Luna trecută, cota Rusiei din importurile de petrol ale Indiei a fost de 34%.
De asemenea, țările au relansat recent discuțiile cu privire la un acord de comerț liber între India și Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia, acord care se aşteaptă să contribuie la creșterea comerțului reciproc.
Fluxul de știri
0