Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Șoigu a discutat aspecte ale cooperării departamentelor de apărare în cadrul SCO

© Sputnik / Sergey GuneevSerghei Șoigu
Serghei Șoigu - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2023
Abonare
Ministrul rus al Apărării a avut la New Delhi întâlniri bilaterale cu șefii ministerelor apărării din India și China.
CHIȘINĂU, 28 apr – Sputnik. În cadrul SCO este necesară dezvoltarea unui mecanism de schimb de informații în domeniul securității militare, precum și de cooperarea cu accentul pe desfășurarea unor exerciții comune, a declarat ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, la întrunirea miniștrilor apărării din statele membre SCO, la New Delhi, relatează RIA Novosti.
Ministrul a comunicat că grupul de lucru de experți din cadrul Consiliului Miniștrilor Apărării al SCO a elaborat un proiect de acord privind organizarea schimbului de informații între departamentele de apărare ale țărilor SCO. „Propun să fie accelerată aprobarea lui în cadrul statelor”, a menționat Șoigu.

Pilonii parteneriatului strategic

”Cooperarea ruso-indiană în domeniul apărării este unul dintre pilonii parteneriatului strategic dintre cele două țări”, a declarat la întâlnire cu Serghei Șoigu omologul său indian Rajnath Singh.
"Țările noastre continuă dinamica excelentă a schimburilor la toate nivelurile. Și, având mai ales în vedere situația geopolitică dificilă, un astfel de schimb la cel mai înalt nivel devine și mai semnificativ", a subliniat el.
Serghei Şoigu a menționat că toate proiectele ruso-indiene în domeniul cooperării tehnico-militare sunt implementate cu succes, sfera apărării fiind unul dintre domeniile cheie.
"Se dezvoltă cu succes cooperarea în cercetare, sunt realizate proiecte de amploare și de durată. În pofida tuturor dificultăților actualei situații politice internaționale, niciun proiect comun în acest domeniu nu a fost suspendat", a spus Șoigu.

Întâlnire neprogramată

În marja întâlnirii șefilor departamentelor militare din statele membre SCO, a avut loc întâlnirea ministrului rus al Apărării cu ministrul Apărării al Chinei. Conform protocolului, negocieri bilaterale între șefii departamentele militare ale Federației Ruse și Chinei la New Delhi nu au fost planificate din timp.
Serghei Șoigu și Li Shangfu au discutat chestiuni de interes pentru ambele părți, inclusiv aprofundarea cooperării militar-tehnice.
De asemenea, înainte de începerea ședinței și în pauzele dintre sesiuni, Șoigu și Li Shangfu au făcut un scurt schimb de opinii, „în picioare”, asupra problemelor de interes pentru părți.
Vorbind la întrunire, Șoigu a menționat că conflictul din Ucraina confirmă orientarea Washingtonului și aliaților săi spre provocarea altor țări la o confruntare militară cu Moscova și Beijingul.
"Astăzi, Washingtonul și complicii lui își realizează planul strategic care constă în provocarea altor țări la o confruntare militară cu statele indezirabile, în primul rând cu Rusia și China. O confirmare clară a unei astfel de politici criminale este conflictul din Ucraina. Adevăratul lui scop este de a-i provoca o înfrângere strategică Rusiei, a crea o amenințare pentru China și a-și menține poziția monopolistă în lume”, a spus Shoigu.

Rusia sporește gradul pregătirii de luptă a bazelor sale din Kîrgîzstan și Tadjikistan

Pe fundalul încercărilor SUA și ale aliaților lor de a-și restabili prezența militară în Asia Centrală, Rusia sporește gradul pregătirii de luptă a bazelor sale din Kîrgîzstan și Tadjikistan, a declarat Serghei Șoigu.
„Apreciem solicitările către țările din regiune privind desfășurarea infrastructurii militare drept o amenințare directă la adresa stabilității în spațiul SCO. La rândul nostru, sporim gradul pregătirii de luptă a bazelor militare rusești din Kîrgîzstan și Tadjikistan, precum și a altor forțe de reacție la eventualele provocări”, a menționat ministrul.
El a vorbit de asemenea despre necesitatea dezvoltării legăturilor de parteneriat cu alte organizații integraționiste regionale, în primul rând cu CSTO și CSI.
Fluxul de știri
0