Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul Moldovei a votat în primă lectură pentru denunțarea acordului postului TV„Mir”

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы 02 июнь 2022
Заседание парламента Молдовы 02 июнь 2022  - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2023
Abonare
Discuțiile pe marginea proiectului de denunțare a acordului au degenerat în dispute acerbe în parlamentul țării.
CHIȘINĂU, 28 aprilie - Sputnik. Proiectul de denunțare a acordului cu Compania Interstatală de Televiziune și Radio „Mir” a fost adoptat de parlamentul moldovenesc în primă lectură în ședința de vineri. Pentru acest proiect au votat 55 de deputați din PAS.
Inițiativa a fost înaintată de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Cabinetul de Miniștri a aprobat decizia de denunțare în ședința sa din 19 aprilie. Împotriva proiectului s-a exprimat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, subliniind că prin intermediul platformei companiei de televiziune și radio „Mir” Moldova își poate promova interesele și își poate prezenta punctul de vedere asupra evenimentelor care au loc în lume.
Secretarul de stat al Guvernului, Artur Mija, cel care a prezentat proiectul, a declarat de la tribuna parlamentului că închiderea reprezentanței postului Mir TV în Moldova va economisi resurse financiare și va proteja spațiul informațional al țării.
Discuțiile despre proiect au provocat dispute aprige între deputați. Deputatul din opoziție din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Adela Răileanu a întrebat ce cred cei din majoritate despre transmisiunile în direct ale festivalurilor „Mărțișor”, „Invită Maria Bieșu”, sărbătorirea Zilei Independenței la postul de televiziune „Mir”, văzute de un auditoriu de milioane de oameni și cum acestea au afectat Republica Moldova. Ca răspuns, Artur Mija a declarat că guvernul nu are statistici cu privire la numărul de vizualizări ale acestui conținut. Potrivit lui Mija, „Mir” nu lucrează pe teritoriul Moldovei, dar statul trebuie să plătească în continuare 2,6 milioane de lei anual. Vicepreședintele parlamentului, Vlad Batrîncia, a spus de la tribună că deputații din PAS, în loc să rezolve problemele sociale, sunt ocupați să lupte cu opoziția.
„Vă plac televiziunile care vorbesc doar despre PAS. Ca Moldova1. Ați transformat postul public de televiziune în unul de partid. Alții nu au acces la acest post de televiziune, pentru că nu sunt de la PAS. voi faceți propagandă”, a spus Batrîncea.
Postul de televiziune și radio „Mir” este o structură media a Comunității Statelor Independente (CSI) și fondatorul canalelor TV „Mir TV” și „Mir 24” și nu deține licență de emisie în Republica Moldova. Astfel, acesta nu este un furnizor de servicii media aflat sub jurisdicția Republicii Moldova.
În prezent, redifuzarea acestor canale TV este suspendată pe durata stării de urgență.
Potrivit documentului, pe perioada stării de urgență în Republica Moldova, este interzisă difuzarea sau redifuzarea de programe produse în state care nu au ratificat Convenția Europeană a Televiziunii Transfrontaliere.
Se știe că Chișinăul nu și-a îndeplinit obligațiile față de compania Mir TV din aprilie 2022. Din această cauză Ministerul de Finanțe al țării a fost acționat în judecată.
Fluxul de știri
0