Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia cere extinderea Consiliului de Securitate al ONU

© Sputnik / Caraus MihaiDrapel
Drapel - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2023
Abonare
Occidentul este „suprareprezentat” în principalul organism de soluționare a conflictelor din ONU, a spus ministrul rus de Externe.
BUCUREŞTI, 25 apr – Sputnik. Reprezentarea Asiei, Africii și Americii Latine în Consiliul de Securitate al ONU (CSNU) trebuie extinsă, astfel încât organismul internațional principal axat pe soluționarea conflictelor să poată răspunde nevoilor geopolitice moderne, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
„Adevăratul multilateralism... presupune adaptarea ONU la tendințele obiective ale arhitecturii multipolare care se formează în relațiile internaționale”, a spus Lavrov într-un discurs susținut luni la sediul ONU din New York.
Aceasta înseamnă că reforma CSNU trebuie „accelerată prin extinderea reprezentării țărilor din Asia, Africa și America Latină în cadrul acestuia”, a explicat ministrul rus, citat de RT.
„Actuala suprareprezentare masivă a Occidentului în acest organism crucial al ONU subminează principiul multipolarității”, a subliniat Lavrov, în timpul unei discuții despre „multilateralismul eficient”, organizată de Rusia în calitate de actual deținător al președinției rotative a Consiliului.
Consiliul de Securitate al ONU este format în prezent din cinci membri permanenți, fiecare cu drept de veto – China, Franța, Rusia, Marea Britanie și SUA – și zece membri nepermanenți, aleși la fiecare doi ani de Adunarea Generală a ONU.
Potrivit regulilor actuale, cinci state africane și asiatice, un stat est-european, două state latino-americane și două vest-europene și alte state alcătuiesc membrii nepermanenți.
Elveția și Malta fiind membri nepermanenți, Occidentul are în prezent cinci locuri în consiliu, adică mai mult decât orice altă regiune. Japonia, care este un aliat apropiat al Washingtonului, se numără și ea printre cei zece membri nepermanenți actuali.
În cadrul aceleiași discuții, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut o reformă a CSNU, spunând că „acest organism trebuie să evolueze pentru a face față secolului 21”, pentru a „reflecta mai bine realitățile globale de astăzi”.
Ea nu a precizat ce schimbări sunt necesare, dar a comentat că „răspunsul nostru la încălcările flagrante de către Rusia [ale Cartei ONU] nu poate fi să renunțăm la principiile fondatoare ale acestei instituții”.
În discursul său, Lavrov a criticat din nou afirmațiile occidentale conform cărora operațiunea militară a Rusiei în Ucraina a fost „ilegală”. Potrivit acestuia, Carta ONU cere respectarea suveranității și integrității teritoriale a statelor cu guverne care reprezintă întregul popor.
Este clar pentru orice observator imparțial că autoritățile de la Kiev, care au ajuns la putere ca urmare a unei lovituri de stat „sângeroase” în 2014 și care și-au persecutat populația vorbitoare de limba rusă, nu îndeplinesc acest criteriu, a mai spus ministrul.
Fluxul de știri
0