Peskov a reamintit acordurile privind soluționarea conflictului din Karabakh
© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Accesați arhiva multimediaРабочая поездка президента РФ В. Путина в Волгоград, приуроченная к 80-летию победы в Сталинградской битве
© Sputnik / Aleksey Nikolskyi
/ Abonare
Peskov: Baku și Erevan ar trebui să înțeleagă că nu există nicio alternativă la acordurile trilaterale
CHIȘINĂU;24 apr - Sputnik. Rusia continuă să fie un mediator între Azerbaidjan și Armenia, dar situația nu este ușoară, în timp ce Baku și Erevan trebuie să înțeleagă că nu există nicio alternativă la toate prevederile acordurilor trilaterale de reglementare, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.
Anterior, Serviciul de Frontieră de Stat al Azerbaidjanului a declarat că unitățile sale au înființat un punct de control de frontieră la granița cu Armenia la începutul drumului pe coridorul Lachin , care duce la Stepanakert . Baku a explicat apariția punctului de control prin folosirea ilegală a drumului către Stepanakert de partea armeană și amenințările la securitate. Polițiștii de frontieră din Azerbaidjan au indicat că comanda contingentului rus de menținere a păcii și centrul de monitorizare ruso-turc au fost informate despre acest fapt. Ministerul armean de Externe a numit înființarea punctului de control o încălcare gravă a declarației tripartite a liderilor Armeniei, Rusiei și Azerbaidjanului în 2020. Ca răspuns, Baku a numit înființarea acestui punct de control un pas legitim.
"Rusia își continuă eforturile de mediere, în principal eforturile de implementare a tuturor prevederilor documentelor trilaterale care au fost semnate cu doi ani mai devreme. Rusia va continua să lucreze la acest lucru împreună cu Erevan și Baku. Continuăm contactele, situația este cu adevărat dificilă, necesită eforturi suplimentare și, cel mai important, necesită țărilor menționate să înțeleagă că nu există nicio alternativă la implementarea acordurilor menționate”, a spus Peskov reporterilor, întrebat dacă este posibil să se vorbească despre eșecul Rusiei ca mediator în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan în legătură cu acest eveniment.
El a mai subliniat că activitatea de mediere va continua.
"Lucrăm cu capitalele, și cu Erevan și Baku. Și vom continua această muncă", a răspuns Peskov la întrebarea ce măsuri ar lua Rusia în această situație.
La sfârșitul lunii septembrie 2020, ostilitățile au fost reluate în Nagorno-Karabah , care a devenit o continuare a unui conflict pe termen lung și a dus la victime civile. Părțile au făcut mai multe încercări de a încheia un armistițiu, dar acordul tripartit la care sa ajuns în noaptea de 10 noiembrie a avut succes. Prin medierea Moscovei, Azerbaidjanul și Armenia au convenit să înceteze complet focul, rămânând în pozițiile lor și să facă schimb de prizonieri și cadavrele morților. În plus, Baku a traversat regiunile Kelbajar și Lachin, precum și o parte a regiunii Aghdam, care anterior erau sub controlul nerecunoscutei NKR și nu au fost ocupate de armata azeră în timpul ostilităților. Forțe de menținere a păcii ruși au fost staționate în regiune, inclusiv pe coridorul Lachin.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat pe 18 ianuarie că problema coridorului Lachin din Nagorno-Karabah ar putea fi rezolvată în viitorul apropiat. El a remarcat că Moscova le-a oferit lui Baku și Erevan următorul mecanism: forțele de menținere a păcii ruse ar trebui să aibă autoritatea, în temeiul unui acord trilateral, să controleze traficul de-a lungul coridorului Lachin, inclusiv verificarea vehiculelor pentru absența bunurilor interzise non-umanitare, non-civile.