Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova vrea explicații de la Beijing

© Sputnik / Mihai CarausMinisterul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 24.04.2023
Abonare
Republica Moldova a calificat drept „absolut inacceptabile” comentariile diplomatului chinez de la Paris care a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor state sovietice
BUCUREŞTI, 24 apr - Sputnik. Moldova cere explicații Beijingului după declarația despre suveranitatea fostelor republici sovietice. Răspunsul Chinei, după ce Lituania, Letonia și Estonia au convocat ambasadorii Chinei din aceste țări pentru explicații.
Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a anunțat luni că declarațiile ambasadorului chinez în Franța, Lu Shaye, sunt „absolut inacceptabile” și că va cere clarificări de la Beijing.
Într-un interviu pentru presa franceză, emisarul chinez a susținut că țările care au făcut parte din Uniunea Sovietică - printre care se numără și Republica Moldova - „nu au un statut real în dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor suveran”.
Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că diplomaților li se va cere să explice dacă „poziția Chinei s-a schimbat în ceea ce privește independența și să le reamintească faptul că nu suntem țări post-sovietice, ci suntem țările care au fost ocupate ilegal de Uniunea Sovietică”.
Omologul său estonian, Margus Tsahkna, a declarat că a încercat să afle „de ce China are o astfel de poziție sau comentarii despre statele baltice”.
Vorbind la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg, Tsahkna a spus că este clar că statele baltice sunt țări independente și suverane care sunt membre ale Uniunii Europene și ale NATO.
„Dar sper că va exista o explicație. Nu suntem mulțumiți de acest anunț”, a spus el.
De asemenea, Josep Borrell, cel mai înalt oficial al UE în materie de politică externă, a calificat drept „inacceptabile” comentariile emisarului chinez și a declarat că blocul comunitar dorește o explicație.
Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing a afirmat însă luni că respectă „statutul de stat suveran” al tuturor țărilor ex-sovietice.
„China respectă statutul de stat suveran al republicilor participante după dizolvarea Uniunii Sovietice”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning.
„De la stabilirea legăturilor diplomatice, China a aderat întotdeauna la principiul respectului reciproc și al egalității pentru a dezvolta relații bilaterale de prietenie și cooperare”, a spus Mao Ning.
„Unele mass-media interpretează greșit poziția Chinei în problema ucraineană și semănând discordie în relațiile dintre China și țările relevante”, a adăugat ea, avertizând că „vom fi vigilenți în această privință”.
Precizările Chinei vin după ce trimisul său la Paris, Lu Shaye, a sugerat că țările care și-au declarat independența după căderea Uniunii Sovietice „nu au un statut efectiv în conformitate cu dreptul internațional, deoarece nu există un acord internațional care să le confirme statutul de națiuni suverane”.
Fluxul de știri
0