Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Schengen are probleme: Austria vrea controale la frontieră

© AFP 2024 / DIETMAR MATHIS / APAАвстрийская полиция
Австрийская полиция - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2023
Abonare
După recenta cerere a Austriei de a extinde controalele la granițele cu statele Schengen vecine Ungaria și Slovenia, un oficial înalt al CE a criticat astfel de cereri, adăugând că statisticile guvernamentale privind migrația nu reflectă realitatea.
Bruxelles, 23 apr – Sputnik. Luna aceasta, guvernul austriac a anunțat că va solicita Comisiei Europene să prelungească controalele la frontierele cu Ungaria și Slovenia pentru încă șase luni, pentru a "frâna migrația și a preveni abuzul în materie de azil".
Dar controalele la frontiere în cadrul Spațiului Schengen, format din 26 de țări care au eliminat frontierele interne, sunt o "sursă de disconfort" pentru Executivul UE și "pur și simplu nu ar trebui să existe", a declarant un oficial de rang înalt din Comisie.
"În prezent, suntem în situația în care controalele la frontiere sunt prelungite din ce în ce mai mult cu justificarea securității interne și a migrației", a spus oficialul, adăugând că aceste controale la frontieră reprezintă "elefantul din cameră".
Încetarea acestei situații cât mai repede posibil prin crearea unui sistem european de azil mai eficient este unul dintre motivele pentru care Comisia face eforturi pentru a finaliza rapid Pactul UE privind migrația și azilul, discutat în prezent între Parlamentul European și Consiliul, conform oficialului.
Oficialul a mai subliniat și faptul că numărul de migranți pe care Austria îi primește în realitate este mai mic decât sugerează unele statistici privind migrația adesea invocate de guvernul de la Viena.
"Austria este o țară tranzit clasică: înregistrează un număr mare de cereri de azil, dar mulți dintre aceștia pleacă din nou foarte repede și merg să lucreze în Germania", a spus oficialul.
Fluxul de știri
0