România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Iohannis i-a impresionat pe chilieni cu realizările lui Ceaușescu

© Președintele RomânieiKlaus Iohannis la Consiliul European
Klaus Iohannis la Consiliul European - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2023
Abonare
Preşedintele Klaus Iohannis a înmânat reprezentanţilor Muzeului Memoriei şi al Drepturilor Omului din Santiago de Chile copii ale unor documente despre realizările din perioada lui Nicolae Ceaușescu
BUCUREŞTI, 23 apr – Sputnik. Preşedintele Klaus Iohannis a înmânat, sâmbătă, reprezentanţilor Muzeului Memoriei şi al Drepturilor Omului din Santiago de Chile copii ale documentelor referitoare la refugiaţii chilieni primiţi în România, după lovitura de stat din Chile din 1973. Meritul de a fi primit acei refugiați i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu însă.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România a fost primul stat care a oferit azil politic chilienilor, după lovitura de stat din 1973. La aceea vreme România era condusă de Nicolae Ceaușescu care a avut această deschidere tocmai pentru că era un lider comunist care era împotriva juntei militare de dreapta din Chile.
„În total, peste 6.000 de refugiaţi din Chile au tranzitat România, circa 2.000 dintre aceştia stabilindu-se în ţara noastră, care a devenit a doua lor casă. Povestea acestora reprezintă, domnule preşedinte, un liant al relaţiilor româno-chiliene”, a afirmat şeful statului după întrevederea cu preşedintele chilian, Gabriel Boric.
De asemenea, a fost donat un set de documente diplomatice de arhivă privind salvarea unui număr mare de evrei de către consulul chilian Samuel del Campo, activ la Bucureşti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Şeful statului chilian a mulţumit României pentru donarea documentelor.
„La 50 de ani de la lovitura de stat, preşedintele României, cu generozitate şi fără să îi cerem, de aceea apreciem iniţiativa, ne-a donat documente diplomatice legate de ajutorul umanitar care a fost acordat la mai mult de 2.000 de refugiaţi care s-au instalat în România. (…) Chile a suferit mult în acea perioadă şi mulţumim mult României pentru acest gest de a dona documente”, a declarat Gabriel Boric.
Mulțumirile trebuiau aduse însă lui Nicolae Ceaușescu și României comuniste!
Fluxul de știri
0