Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova creștin ortodocșii sărbătoresc Paștele Blajinilor

© Sputnik / Victor CiobanuLa Cimitir de Paștele Blajinilor
La Cimitir de Paștele Blajinilor - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2023
La Cimitir de Paștele Blajinilor
Abonare
Republica Moldova este țara unde această sărbătoare religioasă este sărbătorită cu cea mai mare amploare
CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Creștinii ortodocși din țara noastră sărbătoresc, astăzi și mâine, Paștele Blajinilor. Această sărbătoare este marcată preponderent în Europa de Sud-Est, în care conform tradiției are loc pomenirea celor răposați. De Paștele Blajinilor, credincioșii vizitează mormintele celor apropiați, le aduc în ordine, preoții oficiază slujbe de pomenire, după care rudele dau de pomană de sufletul morților.
Paștele Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului. În localitățile rurale mai mari și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă.
Țara unde sărbătoarea ia cea mai mare amploare este Republica Moldova, unde ziua de luni de după duminica Paștelui este declarată oficial ca fiind zi liberă.
În ziua de Paștele Blajinilor, oamenii obișnuiesc să meargă la cimitire și să dea de pomana ouă roșii, cozonac şi pască celor nevoiași, dar și să pună flori pe morminte. Tot în această zi, nu se pomenesc doar morții cunoscuți, ci tot neamul strămoșilor comuni. Fiecare femeie aduce cu ea un prosop, strâns la un capăt și legat cu o lumânare. Prosopul este oferit preotului care citește pomelnicele.
Fluxul de știri
0