Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ankara menţionează data începerii livrărilor de gaz prin noul centru energetic ruso-turc

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2023
Abonare
Transferurile de gaze rusești prin Turcia vor începe în 2024, potrivit ministrului turc al Energiei.
BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. Țările vecine ale centrului de gaze, precum și mai multe țări asiatice sunt interesate de proiect.
Proiectul unui centru internațional de gaze, care va fi situat în Turcia și prin care vor fi transferate gaze rusești, devine din ce în ce mai clar. „Primele transferuri vor fi efectuate în 2024”, a declarat ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, pe 19 aprilie, potrivit Sputnik France.
Ankara intenţionează să exporte 45 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, a declarat ministrul pe 20 aprilie, pentru canalul media Habertürk.
„Am avut discuţii cu țări care ar putea deveni clienți şi care doresc să utilizeze capacitățile noastre tehnice”, a spus Donmez, adăugând că vecinii Turciei și o serie de țări asiatice s-au arătat interesate.
Ideea creării centrului de gaz în Turcia a fost propusă de Rusia la sfârșitul anului 2022. Acest centru industrial va putea să transfere gazul rusesc, care ar fi trecut prin Europa prin intermediul conductelor de gaze Nord Stream, în prezent inutilizabile din cauza sabotajului comis în septembrie 2022.
La sfârșitul lunii martie 2023, președintele turc a spus că țara sa a muncit activ la proiect pentru a deveni un centru energetic. Recep Tayyip Erdogan a anunțat conectarea conductei de gaze rusești, care trece prin Marea Neagră, la sistemul turc de transport de combustibili.
Fluxul de știri
0