Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Țările occidentale ocolesc interdicția asupra petrolului rusesc

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaПредприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL
Предприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2023
Abonare
Statele occidentale care au interzis achizițiile directe de petrol rusesc îl cumpără acum indirect din țări terțe.
BUCUREŞTI, 21 apr – Sputnik. Statele occidentale care au interzis achizițiile directe de petrol rusesc îl cumpără acum indirect din țări terțe, arată un raport al Centrului de Cercetări privind Energia și Aerul Curat (CREA), raport publicat miercuri.
În decembrie, țările UE, G7 și aliate au impus un embargo și un plafon de preț de 60 de dolari pe baril asupra petrolului rusesc. Restricții similare au fost introduse în februarie asupra exporturilor de produse petroliere rusești.
În timp ce așa-numita „coaliție a susţinătorilor plafonului de preț” a impus restricţii mai aspre asupra importurilor de ţiţei brut, a crescut achizițiile de produse rafinate din țările care practică „spălarea” petrolului, susține CREA.
UE, Australia și majoritatea țărilor G7 au importat produse petroliere în valoare de 45,9 miliarde de dolari din țări care au devenit cei mai mari cumpărători de ţiţei brut rusesc, în cele 12 luni de la începerea conflictului din Ucraina, a arătat raportul, potrivit RT.
Potrivit CREA, „din coaliţia care a susţinut plafonul de preț, cel mai mare importator de produse petroliere din țările [care „spală” petrolul] a fost UE”, importurile ajungând la 19,4 miliarde de dolari din februarie anul trecut. Se relatează că Australia a achiziționat ţiţei rafinat în valoare de 8,8 miliarde de dolari în perioada de 12 luni, fiind urmată de SUA, cu 7,2 miliarde de dolari, Marea Britanie, cu 5,5 miliarde de dolari, și Japonia, cu 5,2 miliarde de dolari. Cele mai mari proporții de produse petroliere importate în țările din coaliție au fost pentru motorină (29%), combustibil jet (23%) și benzină (13%).
Exporturile lunare de produse petroliere din China către UE și Australia au crescut mult peste nivelurile istorice la sfârșitul anului 2022, a dezvăluit Centrul de cercetare din Finlanda.
Potrivit raportului, care se bazează pe datele de urmărire a navelor, țările din coaliția susţinătorilor plafonului de preţ au crescut importurile de produse petroliere rafinate din China cu 94%, din Turcia cu 43%, din Emiratele Arabe Unite cu 23%, din Singapore cu 33% și din India cu 2%.
CREA susţine că 56% din petrolul rusesc expediat către noile destinații „a fost transportat de nave deținute și/sau asigurate” de ţările occidentale.
Fluxul de știri
0