Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kievul se supără pe Bruxelles

© Sputnik / Evgenya NovozheninaKiev
Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2023
Abonare
Regimul de la Kiev dă cu UE de toți pereții. Șeful diplomației regimului Zelenski, Dmitro Kuleba, a criticat incapacitatea UE de a furniza un milion de obuze, conform cu propriul plan.
BUCUREȘTI, 21 apr -Sputnik. Șeful diplomației de la Kiev s-a declarat dezamăgit de incapacitatea Uniunii Europene de a furniza la timp susținerea militară promisă regimului Zelenski.
„Incapacitatea UE de a implementa propria sa decizie asupra furnizării în comun de muniţii Ucrainei este frustrantă”, a scris Kuleba pe o rețea de socializare. „Aceasta este o probă asupra autonomiei strategice a UE în luarea de noi decizii cruciale privind securitatea”, a mai remarcat şeful diplomaţiei ucrainene, care a insistat că ţara sa plăteşte „cu vieţi omeneşti” întârzierea sosirii muniţiilor.
Criticile sale vin după ce mass-media a dezvăluit divergenţele între partenerii din UE cu privire la participarea unor actori extracomunitari la iniţiativa statelor UE (plus Norvegia) de a aduna din stocurile lor actuale, a produce şi cumpăra un milion de obuze de calibrul 155 mm care să fie oferite Ucrainei în următoarele 12 luni.
În timp ce Franţa doreşte ca numai companiilor din UE să li se atribuie contractele pentru această iniţiativă, alte state membre, printre care Polonia, susţin implicarea şi a companiilor din state terţe, precum cele din SUA şi Marea Britanie.
Fluxul de știri
0