Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Criza din Ucraina: fac nemții pași înapoi?

© AP Photo / Markus SchreiberBundestag, Germania, drapel
Bundestag, Germania, drapel - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2023
Abonare
Germania își va retrage sistemele antiaeriene Patriot din Polonia și Slovacia în următoarele luni de zile.
BUCUREȘTI, 21 apr -Sputnik. Armata germană are în plan să pună capăt desfăşurării sistemelor sale antiaeriene Patriot în Polonia şi Slovacia în cursul acestui an, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării pentru grupul media german Funke, transmite dpa.
Desfăşurarea sistemelor Patriot va înceta în Polonia în iunie, iar în Slovacia până la sfârşitul acestui an.
”Statele au fost informate despre aceste planuri”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat vineri în presa germană. ”Desigur, suntem în contact strâns cu partenerii noştri şi cu NATO pentru a reacţiona la orice modificări necesare ale situaţiei”, a adăugat el.
Germania a transferat sisteme Patriot în Polonia la începutul acestui an după ce o rachetă a lovit teritoriul polonez, într-o zonă rurală din apropierea graniţei cu Ucraina, în noiembrie, ucigând doi fermieri. Berlinul a afirmat că ajută Polonia să îşi securizeze spaţiul aerian.
Puterile occidentale şi NATO au concluzionat că a fost vorba despre o rachetă antiaeriană ucraineană folosită împotriva atacurilor armatei ruse. În Slovacia - şi ea vecină cu Ucraina -, Bundeswehr-ul a instalat un sistem Patriot începând din martie 2022, ca răspuns la faptul că aceasta şi-a donat propriul sistem antiaerian S-300 Ucrainei la scurt timp după agravarea crizei ucrainene.
Germania plănuieşte de asemenea să predea Slovaciei două sisteme antiaeriene Mantis cel târziu în luna octombrie.
Fluxul de știri
0