Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Căi ferate și aeroporturi din Germania, paralizate de greve

© AFP 2024 / CHRISTOF STACHETrenuri ce staționează în timpul unei greve a lucrătorilor feroviari din Germania
Trenuri ce staționează în timpul unei greve a lucrătorilor feroviari din Germania - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2023
Abonare
Greve declanşate la nivel naţional au afectat călătoriile cu trenurile şi cu avionul în Germania.
BUCUREŞTI, 21 apr – Sputnik. Mai multe trenuri de pasageri s-au oprit în Germania vineri dimineață, pe fondul unei greve la nivel național, lansată de sindicatul EVG, care solicită creșteri de salarii pentru personalul feroviar. Acțiunea coincide cu greve similare la mai multe aeroporturi majore din Germania, care au început joi.
„Greva de avertizare” în cadrul rețelelor feroviare a început la ora locală 3:00 dimineața și a fost programată să se încheie la 11:00, ceea ce înseamnă că a acoperit orele de vârf ale dimineţii.
Membrul consiliului executiv al EVG Cosima Ingenschay a susținut că, „lansând, de data aceasta, o grevă de avertizare cu timp limitat în primele ore ale dimineții, transmitem un semnal clar că nu dorim să afectăm pasagerii, ci mai degrabă companiile.”
Greva de vineri a afectat trenurile orașului, precum și liniile regionale și pe distanțe lungi.
Între timp, are loc o grevă separată a personalului de securitate de pe aeroporturile din Köln, Dusseldorf, Hamburg și Stuttgart, lucrătorii solicitând creșteri salariale. Potrivit asociației în domeniul aeroporturilor ADV din Germania, greva a afectat joi 45.200 de pasageri, aşteptându-se ca numărul să ajungă la 100.000 până la sfârșitul zilei de vineri, potrivit RT.
Uniunea EVG se află în discuții cu aproximativ 50 de companii, inclusiv cu operatorul național de căi ferate Deutsche Bahn. Se solicită ca plata lunară a lucrătorilor să fie majorată cu cel puțin 650 de euro, sau 12% în 12 luni. Salariul minim este, de asemenea, printre problemele discutate.
Deutsche Bahn a oferit până acum o creștere de 5%, plus o plată unică de până la 2.500 de euro, o propunere pe care EVG a respins-o ca fiind inadecvată.
O altă rundă de negocieri salariale se aşteaptă marţea viitoare.
În Germania, inflația a crescut în ultimul an la niveluri ce nu au mai fost atinse din anii ‘90, menţionându-se drept cauze efectele persistente ale pandemiei de COVID-19 și consecințele sancțiunilor anti-Rusia.
Fluxul de știri
0