Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia i-a propus UE să extindă interdicția la importul alimentelor din Ucraina

© Sputnik / Aleksey NikolskyiФлаги Польши и ЕС
Флаги Польши и ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2023
Abonare
Polonia i-a propus Uniunii Europene să interzică, pe lângă cereale, și importul altor produse alimentare din Ucraina.
CHIȘINĂU, 20 apr – Sputnik. Autorităţile poloneze au propus interzicerea nu doar a importului de cereale, ci şi a altor produse din Ucraina, a informat postul de radio RMF FM, cu referire la surse de la Bruxelles.
„Polonia vrea să includă în această listă și fructele moi, ouăle, carnea de pasăre, zahărul și mierea”, este menționat în material.
Patru state europene - Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria - au impus o interdicție temporară la importul de cereale ucrainene și alte produse de origine vegetală și animală, începând cu 22 aprilie. Este vorba de mărfurile care intră pe piața comună fără taxe.
După cum au remarcat interlocutorii RMF FM, fiecare țară are propriile dorințe concrete. De exemplu, Bulgaria vrea să adauge suplimentar în listă făina și uleiul, iar Ungaria - carnea de pasăre, mierea și făina.
Această chestiune va fi discutată săptămâna viitoare de miniștrii Agriculturii din UE și, după cum afirmă sursele, „dacă nu se va ajunge la un acord rapid, nu sunt excluse negocieri la un nivel politic superior”.
Anterior, într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, prim-miniștrii țărilor menționate au indicat că din cauza sporirii semnificative a livrărilor din Ucraina, „s-a produs o creștere fără precedent a importurilor” de cereale, semințe oleaginoase, carne de pasăre, zahar, suc de mere, fructe de pădure, miere, faina si paste făinoase.
Acest lucru se reflectă negativ asupra fermierilor locali. Astfel, Ministerul ungar al Agriculturii a anunțat pierderea a aproximativ o treime din venituri. În afară de aceasta, Autoritatea națională pentru siguranța lanțului alimentar a constatat cazuri de contaminare cu micotoxine a porumbului ucrainean, iar câteva probe au avut un rezultat pozitiv la OMG.
Fluxul de știri
0