Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Marea Britanie este afectată de cea mai mare inflație din Europa de Vest

© PixabayBritish pound notes
British pound notes - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2023
Abonare
În martie, inflația în Marea Britanie a ajuns la peste 10% la nivel anual, fiind cea mai mare rată a inflaţiei în țările din Europa de Vest, au arătat miercuri datele oficiale.
BUCUREŞTI, 20 apr – Sputnik. Potrivit Biroului de Statistică Națională din ţară (ONS), indicele prețurilor de consum (IPC) din Marea Britanie a scăzut cu mai puțin decât se aștepta, la 10,1% în martie, în timp ce economiștii au prezis o scădere la 9,8%. În februarie, acesta a fost de 10,4% la nivel anual.
„Cele mai mari contribuții ascendente la rata anuală a inflației CPIH [indicele prețurilor de consum privind costurile pentru locuinţă], în martie 2023, au provenit de la serviciile pentru locuințe și gospodării (în principal, electricitate, gaze și alţi combustibili), precum și de la alimente şi băuturi nealcoolice”, a menţionat ONS, potrivit RT.
Prețurile la produsele alimentare au crescut în cel mai rapid ritm în ultimii 45 de ani, cele mai accentuate creșteri în martie fiind raportate la mărfuri precum uleiul de măsline (o creștere cu 49%) și lapte (o creștere cu 38%).
Marea Britanie este acum singura țară din Europa de Vest care a raportat inflație din două cifre. Austria este următoarea ţară, având o inflaţie la 9,2%, urmată de Italia, la 8,2%, potrivit datelor compilate de Reuters. Cel mai mic IPC dintre cele 14 țări din Europa de Vest a fost înregistrat în Spania (3,1%).
Fluxul de știri
0