Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Inflația în Rusia a scăzut la puțin peste 3%

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaРубль, архивное фото
Рубль, архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2023
Abonare
Inflația la nivel anual în Rusia a scăzut până la o rată de 3,15% la 10 aprilie, conform datelor de la Banca Centrală.
BUCUREŞTI, 20 apr – Sputnik. Potrivit Băncii Centrale, acest lucru s-a datorat „în principal bazei statistice ridicate din primăvara anului 2022”, când prețurile au crescut pe fondul primelor runde de sancțiuni occidentale și al tensiunilor legate de conflictul din Ucraina.
Indicatorul a continuat să scadă, după o scădere accentuată la 3,51% în martie, de la 10,99% în februarie. Ultima dată când indicele prețurilor de consum în Rusia a scăzut sub 4% a fost în 2020.
În general, prețurile din țară au crescut cu 1,67% de la începutul anului 2023. Creșterea prețurilor la mărfuri a încetinit semnificativ, în timp ce scăderea costurilor serviciilor a fost mai puțin vizibilă, a menţionat autoritatea de reglementare.
Grîu - Sputnik Moldova, 1920, 19.04.2023
Economie
Producția de grâu a crescut vertiginos în Africa în ultimii 20 de ani
Totuşi, Banca Rusiei a avertizat că inflația poate accelera în lunile următoare după scăderea curentă, din cauza ratelor lunare scăzute de creștere din a doua jumătate a lui 2022, în raport cu care este calculat indicatorul.
„Au existat valori mari - în februarie, martie, aprilie anul trecut, când aceste valori ridicate record intră în calcul, rata noastră anuală a inflației încetinește rapid. Începând cu luna mai și în lunile ulterioare, rata de creștere a prețurilor a fost foarte mică, iar în unele luni, chiar negativă. În consecință, atunci când aceste luni vor intra în calcul, va crește rata inflației anuale”, a explicat vicepreședintele Băncii Centrale, Aleksei Zabotkin, citat de RT.
Analiștii estimează că, în conformitate cu politica monetară actuală, inflația anuală va fi cuprinsă între 5 și 7% până la sfârșitul anului, dar este posibil să revină la ținta de 4% în 2024.
Fluxul de știri
0