Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Iohannis: vizită complexă în Brazilia

© Photo : Președintele RomânieiKlaus Iohannis
Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2023
Abonare
Președintele Iohannis începe vizita de stat în Brazilia- țară importantă a BRICS în același timp în care țara este vizitată de șeful diplomației ruse și este criticată de SUA.
BUCUREȘTI, 18 apr -Sputnik. Marţi, preşedintele Klaus Iohannis va vizita Muzeul memorial dedicat preşedintelui Juscelino Kubitschek de Oliveira, fondatorul oraşului Brasilia.
Ulterior, şeful statului va fi primit de omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, cu care va avea convorbiri oficiale. Preşedintele Iohannis va participa şi la un dejun oficial.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi preşedinţi vor discuta despre stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, cât şi temele de actualitate de pe agendele regionale şi respectiv cea internaţională.Miercuri, președintele Iohannis va ajunge în Rio de Janeiro.
Ultima vizită a unui șef de stat român în Brazilia a fost acum 23 de ani, în iulie 2000, când președintele Emil Constantinescu a vizitat puternica țară sud-americană.
În același timp cu vizita lui Iohannis în Brazilia, SUA critică puternica țară sud-americană acuzându-o că se face „ecou al propagandei ruse”.
Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a acuzat SUA că prelungește și încurajează conflictul din Ucraina. De asemenea, președintele brazilian s-a arătat interesat de consolidarea BRICS și o relație tot mai puternică cu China, în detrimentul intereselor SUA.
În schimb, Rusia a salutat reacția Braziliei: "Le suntem recunoscători prietenilor noştri brazilieni pentru înţelegerea excelentă a genezei acestei situaţii" din Ucraina, a reacţionat luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, înainte de întâlnirea sa programată cu preşedintele Lula da Silva la Brasilia.
Fluxul de știri
0