Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Fermierii moldoveni îi susțin pe producătorii agricoli din Polonia și România

© Sputnik / Mihai CarausTractoare parcate
Tractoare parcate  - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2023
Abonare
Fermierii moldoveni sunt nemulțumiți de dumpingul din contul produselor agricole ucrainene.
CHIȘINĂU, 18 aprilie - Sputnik. Asociația moldovenească „Forța fermierilor” și-a exprimat solidaritatea cu producătorii agricoli polonezi, români și bulgari, care protestează împotriva dezechilibrului semnificativ pe piețele agricole regionale și a dumpingului din cauza produselor agricole din Ucraina.
„Mulți fermieri moldoveni sunt solidari cu Ucraina și oferă asistență semnificativă refugiaților din țara vecină. Însă scăderea prețurilor la cereale și semințe oleaginoase a dus la falimentul a mii de fermieri mici și mijlocii, care anterior au suferit și de numeroase crizele climatice, economice și geopolitice, fără a primi niciun sprijin din partea statului”, se arată într-un comunicat al asociației.
Asociația a cerut ca „Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova să se alăture de urgență negocierilor autorităților țărilor est-europene privind criza prețurilor la produsele agricole și a îndemnat să depună toate eforturile necesare pentru a obține despăgubiri pentru fermierii moldoveni sau să fie limitat temporar importul de cereale și semințe oleaginoase către țara noastră în viitorul sezon agricol.
Anterior, coaliția de guvernământ a României a propus suspendarea importului de cereale și alte mărfuri din Ucraina. Importul de cereale ucrainene a fost deja interzis de Polonia, Ungaria și Slovacia, în timp ce Bulgaria ia în considerare și o astfel de posibilitate.
Euro - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2023
Internațional
Bruxelles: 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova
Fluxul de știri
0