Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Investigarea prăbușirii”. Pentagonul este îngrijorat de evoluția situației cu F-35

© AFP 2024 / Fabrice CoffriniИстребитель пятого поколения F-35 Lightning II
Истребитель пятого поколения F-35 Lightning II  - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2023
Abonare
Acum doi ani, Pentagonul a comunicat că doar 36% dintre maşini sunt pe deplin utilizabile. De atunci defectele s-au adăugat.
Aliații SUA cumpără cele mai noi avioane de luptă americane F-35. însă Pentagonul vorbește despre probleme: mai puțin de o treime din avioanele de acest model sunt pregătite să execute toate sarcinile de luptă. Ce „boli ale copilăriei” urmăresc încă cel mai scump program aviatic din istorie – în materialul RIA Novosti.

Mândria rănită a Pentagonului

De îndată ce F-35 Lightning II („Fulger”) a fost prezentat publicului, partenerii din Alianța Nord-Atlantică au și făcut coadă după el. Zilele trecute, lista din aproape două duzini de state a fost completată de România – ce-i drept, Bucureștiul va trebuie să aștepte cel puțin opt ani.
Acest avion de luptă urma să devină principalul în cadrul NATO pentru o jumătate de secol. De aceea, de exemplu, o parte din componente nu sunt produse în SUA. În total, la proiect participă nouă țări.
Cerințele față de avion sunt dintre cele mai mari: vizibilitate redusă, viteză, manevrabilitate, forță de lovitură, capacitatea de a purta arme nucleare. Tot la ce ar fi putut doar să viseze generalii.
Modelul a fost dezvoltat în trei variante
• F-35A - cel mai simplu din punct de vedere tehnologic, cel mai ieftin (aproximativ 80 de milioane de dolari per mașină) și cel mai de masă - țările aliate intenționează să achiziționeze mai bine de 2,5 mii de unități;
• F-35B - pentru infanteria marină americană și flota britanică - cu opțiuni de decolare scurtă și aterizare verticală. Cu 25 de milioane mai scump. Pentagonul planifică să le folosească pe nave de asalt amfibie de tip ”America”, intrate în serviciu în anii 2010;
• F-35C - versiune bazată pe portavion, cu cârlig de aterizare pentru portavion, aripi și coadă augmentate. Prețul este de aproximativ 95 de milioane de dolari.
În total, au vrut să asambleze până la trei mii și jumătate de F-35. Însă au apărut dificultăți.

Nu este primul semnal

Acest avion de vânătoare a fost numit încă în 2007 moștenitor al F-16, când prototipul s-a ridicat în aer. Armata a primit primele mașini cinci ani mai târziu.
Deși Lockheed a promis încă în 2001 vă va îndeplini către 2010 comanda de tocmai 2852 de unități. Pentru aceasta, corporația a cerut 233 de miliarde de dolari. În 2004, prețul s-a dublat.
În 2013, întârzierea faţă de grafic constituia șapte ani. Către 2022, programul s-a umflat până la 1,7 trilioane de dolari. Fiecare oră de zbor „al lui treizeci și cinci”, după cum a constatat Camera de Conturi a SUA, îi costă pe contribuabili 42 de mii de dolari.
Și cel mai important: avionul de luptă nu justifică speranţele.
Acum doi ani, Pentagonul a comunicat că doar 36% dintre maşini sunt pe deplin utilizabile. De atunci defectele s-au adăugat.

Generaţia a cincea?

Lista problemelor nu mai este de zeci, ci de sute.
Dintre cele deosebit de grave este defectul sistemului energetic. În decembrie, un F-35B s-a prăbușit din această cauză în timpul unei aterizări verticale la baza Fort Worth. Pilotul a reușit să se catapulteze, dar livrările și zborurile de recepție au fost înghețate timp de două luni. În martie, compania producătoare a declarat că a clarificat ce s-a întâmplat. Dar problema nu poate fi înlăturată imediat.În plus, a apărut deficitul de motoare înseși.
Nu sunt simple lucrurile nici cu opțiunea, s-ar părea, obligatorie pentru un avion de luptă de generația a cincea - zborul la viteză supersonică. Dacă versiunile de punte ale F-35 se află în acest regim destul de mult timp, ele suportă leziuni ale învelișului și își pierd proprietățile de vizibilitate redusă. Învelișul stealth se umflă. De asemenea, ies di funcțiune antenele din segmentul de coadă.
Pentagonul a decis să limiteze zborul la viteză supersonică cu câteva zeci de secunde. Înlăturarea acestui defect a fost considerată prea costisitoare.
Și piloții se confruntă cu dificultății. Episoade de hipoxie – deja aproape 40, majoritatea cu F-35A.
În mai 2020, din această cauză s-a prăbușit unul dintre avioane - pilotul s-a salvat. După cum s-a dovedit mai târziu, l-a dat de sminteală sistemul de alimentare cu oxigen. De asemenea, în cabină s-au înregistrat cazuri de oscilație a presiunii, producându-se traume la bord.
Câteva mașini s-au prăbușit din cauza unor erori de software. În plus, au existat plângeri cu privire la „luminozitatea verde” a afișajului electronic a căștii intens promovate. Care costă, de altfel, cât o mașină sport: 400 de mii de dolari.
Unele incidente arată în general ca o ironie diabolică - Pentagonul a interzis zborurile pe timp de furtună. „Fulgerele” create de om se defectau din cauza fulgerelor naturale.
Producătorii continuă să perfecționeze mașina. Acest lucru se soldează cu cheltuieli suplimentare, deși costul programului este și așa cosmic. În general, nu este un fapt sigur că contractele vor fi îndeplinite la timp.
După cum menționa regretatul senator John McCain, F-35 a devenit „un exemplu emblematic despre cât de defect este sistemul american de achiziții pentru apărare”. Însă aliații americani sunt oricum nevoiți să le cumpere cu ochii închiși.
De David Narmania.
Fluxul de știri
0