Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Bulgaria poate interzice temporar importurile de cereale din Ucraina

© AFP 2024 / SAFIN HAMEDПшеница
Пшеница - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2023
Abonare
Bulgaria are în vedere interzicerea temporară a importurilor de cereale din Ucraina
CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Bulgaria, după Ungaria și Polonia, ia în considerare posibilitatea introducerii unei interdicții temporare a importului de cereale ucrainene, a declarat ministrul Agriculturii Yavor Gechev, citat de Agenția Telegrafică Bulgară (BTA).
Printre altele, el a subliniat necesitatea de a proteja interesele țării, având în vedere acțiunile recente ale Varșoviei și Budapestei. Potrivit lui Gechev, dacă Sofia nu va face măsuri similare, ar putea exista și mai multe cereale ucrainene în Bulgaria.
Potrivit agenției, luni Ghechev așteaptă rapoarte cu privire la componenta legală a interdicțiilor impuse de alte țări, iar marți se așteaptă să discute situația cu președintele bulgar Rumen Radev.
În ajunul Poloniei și Ungariei, pe fondul protestelor fermierilor locali, aceștia au anunțat suspendarea importurilor de produse agricole ucrainene care intră fără taxe pe piața europeană.
La sfârșitul lunii martie, șefii de guvern ai unor țări UE s-au adresat șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu o cerere de intervenție în criza provocată de afluxul de cereale din republica post-sovietică.
În scrisoare, prim-miniștrii Poloniei, Ungariei, României , Bulgariei și Slovaciei au subliniat o creștere fără precedent a importurilor de cereale, semințe oleaginoase, ouă, carne de pasăre, zahăr, suc de mere, fructe de pădure, mere, făină, miere și paste.
De la începutul lunii februarie, organizațiile care unesc fermierii polonezi au protestat că cerealele importate din Ucraina pentru exportul ulterior în alte țări se stabilesc și sunt vândute în țară. Fermierii au spus că cerealele ucrainene sunt de o calitate inadecvată, din cauza asta prețurile la produsele locale au scăzut brusc și ar putea să nu existe suficient spațiu în depozit pentru o nouă recoltă. Potrivit datelor oficiale din partea poloneză, aproximativ două milioane de tone de cereale au fost importate în republică din Ucraina în ultimul an.
Fluxul de știri
0