Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria va opri temporar importul de produse agricole din Ucraina

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Accesați arhiva multimediaRecoltarea cerealelor în regiunea Novosibirsk, Federația Rusă
Recoltarea cerealelor în regiunea Novosibirsk, Federația Rusă - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2023
Abonare
Ministrul Nagy a anunțat interzicerea de către Ungaria a importului de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina până pe 30 iunie
CHIȘINĂU, 16 apr -Sputnik. Ungaria interzice până la 30 iunie 2023 importul de cereale, semințe oleaginoase și o serie de alte produse agricole din Ucraina, a declarat ministrul maghiar al Agriculturii Istvan Nagy.
„Guvernul [ungar] se angajează să apere interesele comunității agricole maghiare, prin urmare, în absența unor măsuri semnificative ale UE, interzice temporar, ca și Polonia, importul de cereale și semințe oleaginoase, precum și o serie de alte produse agricole, produse crescute în Ucraina sau care vin de acolo în Ungaria”, citează pe site-ul său cuvintele lui Nagy, Ministerul Agriculturii din Ungaria.
Se menționează că interdicția va dura până la 30 iunie 2023, până la acel moment Ungaria se așteaptă de la UE ca săia măsuri de sprijinire a fermierilor europeni și de revizuire a regulilor de import scutit de taxe vamale de produse agricole din Ucraina.
Potrivit ministrului, importul în continuare scutit de taxe vamale de cereale, semințe oleaginoase, carne de pasăre, ouă și miere ucraineană va cauza pagube atât de grave agriculturii maghiare încât poate fi prevenit doar prin măsuri de urgență.
Anterior, Polonia a anunțat interzicerea importurilor din Ucraina a unui număr de produse de origine vegetală și animală până la 30 iunie 2023.
La sfârșitul lunii martie, prim-miniștrii mai multor țări UE s-au adresat șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu o cerere de intervenție în criza provocată de afluxul de cereale din Ucraina. În scrisoarea prim-miniștrilor Poloniei, Ungariei, României , Bulgariei și Slovaciei se menționează că „problemele sunt asociate cu o creștere semnificativă a aprovizionării cu produse ucrainene către piețele statelor membre UE, în special cele care se învecinează cu Ucraina sau aflate în apropierea acesteia. „, în special, „o creștere fără precedent a importurilor de cereale, semințe oleaginoase, ouă, carne de pasăre, zahăr, suc de mere, fructe de pădure, mere, făină, miere și paste”.
Fluxul de știri
0