Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE condamnă lansarea nord-coreeană a unei noi rachete balistice intercontinentale

© AP Photo / Minh HoangKim Jong Un
Kim Jong Un - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2023
Abonare
UE condamnă lansarea din 13 aprilie de către Coreea de Nord a unui nou tip de rachetă balistică
CHIȘINĂU, 16 apr - Sputnik. UE a condamnat lansarea unui nou tip de rachetă balistică de către Coreea de Nord pe 13 aprilie și a cerut Phenianului să oprească lansările de rachete, potrivit unui comunicat oficial al Uniunii Europene."
„UE condamnă cu fermitate lansarea de către RPDC a unui nou tip de rachetă balistică cu rază lungă de acțiune pe 13 aprilie. RPDC trebuie să oprească toate activitățile ilegale și periculoase care încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și să intensifice în mod imprudent tensiunile militare în regiune”, a spus UE. într-o declarație.
Declarația notează că demonstrațiile repetate ale Phenianului privind intenția sa de a continua dezvoltarea armelor de distrugere în masă amenință securitatea internațională.
UE a subliniat, de asemenea, că autoritățile RPDC trebuie să își respecte imediat obligațiile în temeiul rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, renunțând complet la toate armele lor nucleare, la alte arme de distrugere în masă, la programele de rachete balistice și la programele nucleare existente și să oprească orice activități conexe.
După cum se subliniază în declarație, renunțarea la armele de distrugere în masă este singura modalitate de a obține pacea și securitatea durabilă în Peninsula Coreeană . Se remarcă faptul că, în conformitate cu Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare (TNP), RPDC nu poate și nu va avea niciodată statutul de stat deținător de arme nucleare.
Bruxelles-ul a cerut Phenianului să revină imediat la conformitatea deplină cu TNP ca stat fără arme nucleare. Dezvoltarea continuă a programului nuclear de către autoritățile nord-coreene, potrivit declarației UE, are un impact negativ asupra condițiilor de viață ale populației țării.
Uniunea Europeană a subliniat, de asemenea, importanța implementării integrale de către toate statele membre ONU, în special membrii Consiliului de Securitate, a sancțiunilor ONU, precum și apelul lor către Phenian de a relua dialogul „cu toate partidele majore”.
Declarația subliniază solidaritatea UE cu Coreea de Sud și Japonia , precum și disponibilitatea Bruxelles-ului de a depune toate eforturile pentru a avansa procesul diplomatic și a denucleariza Peninsula Coreeană.
Anterior, a fost raportat că RPDC a testat pentru prima dată joi o nouă rachetă balistică intercontinentală Hwaseong-18 cu combustibil solid. Președintele Afacerilor de Stat din Coreea de Nord, Kim Jong-un, a supravegheat personal lansarea testului.
Fluxul de știri
0