Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Macron semnează proiectul controversat de lege privind reforma pensiilor

© Sputnik / Rodion ProcaЭмануэль Макрон
Эмануэль Макрон  - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2023
Abonare
Președintele francez, Emmanuel Macron, a semnat un proiect de lege care crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.
BUCUREŞTI, 16 apr – Sputnik. Reforma a stârnit tulburări sociale la nivel național, opoziția politică și sindicatele promiţând că vor continua să o conteste.
Modificările au fost publicate sâmbătă în ziarul oficial din Franța.
„Codul de securitate socială este astfel modificat ... În primul paragraf, cuvântul: "șaizeci și doi" este înlocuit cu cuvântul: "șaizeci și patru"”, se arată în declarație, potrivit RT.
Vârsta de pensionare va fi crescută treptat cu trei luni o dată, începând din septembrie, până la 64 de ani în septembrie 2030.
Vineri, cea mai înaltă autoritate constituțională a Franței a aprobat majoritatea amendamentelor propuse de președinte. De asemenea, Consiliul Constituțional a eliminat o cerere pentru un referendum, depusă de politicienii de stânga.
Opoziția și sindicatele au spus că refuză să renunţe la luptă, o decizie cu privire la o a doua cerere pentru un plebiscit fiind aşteptată la începutul lunii viitoare.
Marine Le Pen, liderul partidului de dreapta Adunarea Naţională, a menţionat că semnarea proiectului de lege va „marca ruptura finală dintre francezi și Emmanuel Macron”.
Între timp, sindicatele au îndemnat francezii să se adune la proteste pe 1 mai, ca parte a „mobilizării excepționale și populare”.
Înainte de decizia Consiliului, sute de mii de protestatari au ieşit joi pe străzile orașelor franceze.
La Paris, protestatarii au vandalizat mai multe clădiri, poliția bătând protestatarii cu bastoane și folosind gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile.
Președintele Macron insistă asupra faptului că reforma este necesară pentru a susține sistemul de pensionare al Franței, care este afectat.
Însă o mare parte din publicul francez s-a opus modificărilor introduse de Macron, fără a permite un vot în Camera inferioară a Parlamentului. Legislatorii din opoziție au depus de două ori moțiuni de cenzură împotriva guvernului, pierzând în ambele cazuri.
Fluxul de știri
0