Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Trilaterala de la Bucureşti a emis o declaraţie comună

© Photo : Twitter / Bogdan AurescuГлавы Минобороны и МИД Румынии, Украины и Молдовы в Бухаресте подписали общую декларацию о безопасности в регионе
Главы Минобороны и МИД Румынии, Украины и Молдовы в Бухаресте подписали общую декларацию о безопасности в регионе - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2023
Abonare
O declarație comună a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării ai României, Republicii Moldova și Ucrainei a fost anunţată cu ocazia Trilateralei de la Bucureşti
BUCUREŞTI, 13 apr - Sputnik. În declaraţia comună de la Bucureşti a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării ai României, Republicii Moldova și Ucrainei se arată că aceştia s-au reunit la București, pentru a discuta situația de securitate din regiune și perspectivele viitoare de cooperare.
”Statele noastre sunt conectate de istorie, geografie și de viziunea noastră comună pentru un viitor pașnic și prosper. Apreciem beneficiile dezvoltării legăturilor noastre puternice în domeniile politic, economic, al infrastructurii, securității, apărării și ale legăturilor culturale, atât pentru țările noastre, cât și pentru întreaga regiune”, se spune în declarație.
Ca parteneri din partea estică a continentului european, împărtășim preocupări similare de securitate și avem același interes pentru o regiune a Mării Negre stabilă și sigură, mai spun miniștrii celor trei state.
Semnatarii și-au făcut datoria să condamne Rusia – obligație euro-atlantică și să acuze faptul că cele trei state s-ar simți intimidate pentru că Rusia ar folosi ”tactici hibride variate”.
„Ne exprimăm dorința de a încuraja cooperarea apropiată pentru a consolida capacitățile comune pentru a combate propaganda rusă și a întări reziliența societăților noastre, inclusiv în ceea ce privește dezinformarea”, au spus miniștrii, care au ”condamnat” Rusia și cu această ocazie.
”Respectul nostru pentru principiile fundamentale care stau la baza ordinii internaționale bazate pe reguli – independența, suveranitatea și integritatea teritorială – este de nezdruncinat. Subliniem angajamentul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Republicii Moldova și a Ucrainei în cadrul frontierele lor recunoscute internaționale, inclusiv apele teritoriale”, se mai spune în declarație.
Ei arată că Marea Neagră rămâne o regiune de importanță strategică pentru continentul european și pentru regiunea euroatlantică și s-au angajat că vor ”continua să lucreze împreună, atât timp cât va fi necesar, pentru a sprijini dreptul statelor de a-și alege liber politica externă și alianțele, pentru a-și exercita dreptul la auto-apărare, pentru a consolida reziliența și stabilitatea, securitatea și prosperitatea în regiunea noastră”.
Declarația vorbește de extinderea Uniunii Europene, precum și cooperarea sporită cu NATO ca elemente esențiale în acest sens, promițând că se vor depune toate eforturile pentru continuarea sprijinului puternic european și euroatlantic pentru această regiune.
”România și Republica Moldova și-au reafirmat disponibilitatea de a sprijini inițiativa Ucrainei pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, și și-au exprimat susținerea pentru Formula de Pace a Președintelui Zelenski și angajamentul de a lucra activ cu Ucraina pentru implementarea Planului de Pace în 10 puncte. Subliniem că Formula de Pace reprezintă viziunea noastră comună asupra pașilor necesari care să asigure o pace cuprinzătoare, justă și durabilă pentru Ucraina și pentru securitatea întregii lumi”, se mai arată în declarație.
În același document, s-a subliniat importanța formatului trilateral de dialog și cooperare România - Republica Moldova - Ucraina (la care ministrul de Externe al Ucrainei nu a catadicsit să participe însă) și a fost anunțată o nouă rundă a discuțiilor trilaterale la nivelul miniștrilor afacerilor externe, cu participarea miniștrilor responsabili pentru energie și respectiv infrastructură.
Fluxul de știri
0