Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lumina de la Ierusalim vine de două ori la Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariБлагодатный огонь доставили в Молдову из Иерусалима
Благодатный огонь доставили в Молдову из Иерусалима - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2023
Abonare
De Învierea Domnului, celebra ”Lumină de la Ierusalim” va fi adusă în Republica Moldova atât de Mitropolia Chișinăului și Moldovei (subordonată canonic Patriarhiei Moscovei) cât și de Mitropolia Basarabiei (subordonată canonic Patriarhiei de la București).
BUCUREȘTI, 12 apr -Sputnik. Credincioșii creștin-ortodocși din Republica Moldova vor putea alege două „variante” ale ”Luminii” aduse de la Ierusalim: varianta oferită de Biserica Ortodoxă subordonată canonic Moscovei sau varianta oferită de Biserica Ortodoxă subordonată canonic a Bucureștiului.
Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, Biserică autonomă din cadrul Patriarhiei Moscovei, organizează un pelerinaj la Ierusalim, în intervalul 11- 15 aprilie, pelerinaj care se va încheia, cu aducerea, sâmbătă seara, a ”Luminii de la Ierusalim” pentru sărbătorirea Învierii Domnului în bisericile din Republica Moldova.
Cel însărcinat cu această misiune este episcopul vicar mitropolitan, Ioan de Soroca. Pelerinajul a fost organizat cu sprijinul unor oameni de afaceri din Republica Moldova.
După aceasta, sâmbătă, 15 aprilie 2023, aproximativ în jurul orei 20:00 în scuarul catedralei mitropolitane „Naşterea Domnului” din Chișinău, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir va împărți Sfânta Lumină ierarhilor BOM, preoților și tuturor creștinilor.
Însă nici Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei române, nu se va lăsa mai prejos. Sâmbătă, „Lumina de la Ierusalim” va fi adusă la București de delegația Patriarhiei române, condusă de arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.
Odată ajunsă pe aeroportul Otopeni, candele cu „Lumina de la Ierusalim” vor fi împărțite mai multor delegații, inclusiv unei delegații din partea Mitropoliei Basarabiei.
Aceasta va ajunge la Aeroportul Internațional din Chișinău în seara zilei de sâmbătă, 15 aprilie 2023, unde va fi întâmpinată într-o procesiune solemnă de clerici ai Mitropoliei Basarabiei, sub conducerea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, împreună cu cei doi ierarhi titulari ai Mitropoliei Basarabiei, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud.
Fluxul de știri
0