Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE cumpără combustibil rusesc prin intermediul Indiei

© AFP 2023 / SAJJAD HUSSAINIndian Oil
Indian Oil - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Franța, Turica, Belgia și Olanda sunt cumpărătorii principali de motorină rusească procesată în India.
BUCUREŞTI, 8 apr – Sputnik.Rafinăriile indiene au crescut livrările de combustibil diesel și jet în UE, după ce importurile de petrol rusesc de către India au crescut la niveluri record în anul fiscal 2022-2023, a relatat Reuters miercuri, citând date preliminare de urmărire a navelor de la Kpler și Vortexa.
Agenţia sugerează că UE a folosit India ca pe o „ușă din spate”, având în vedere creșterea accentuată a importurilor de petrol rusesc de către New Delhi, de când blocul a interzis importurile de ţiţei brut din țara sancționată.
În 2022-2023, rafinăriile indiene au cumpărat între 970.000 și 981.000 de barili de petrol rusesc pe zi, reprezentând mai mult de o cincime din importurile generale ale țării, care au fost între 4,5 milioane și 4,6 milioane de barili pe zi (bpd), arată datele de la Kpler și Vortexa.
Ţiţeiul brut cu preţ redus din Rusia a permis uzinelor asiatice de procesare să crească producția și să vândă produse petroliere către UE la prețuri competitive.
Potrivit Kpler, India a livrat în medie 154.000 de barili de motorină și combustibil jet pe zi către UE, înainte de conflictul din Ucraina. Volumele au crescut la 200.000 bpd după ce UE a impus un embargo asupra importurilor de produse petroliere rusești în februarie, mai arată datele, potrivit RT.
Exporturile de motorină din India în Europa au urcat cu un procent între 12% și 16%, la 150.000-167.000 bpd în ultimul an fiscal, în contextul în care clienții occidentali au evitat produsele rusești, ceea ce a ridicat cota de export a New Delhi de combustibil la 30%, o creștere de la 21-24% cu un an mai devreme.
Potrivit datelor de la Kpler, Europa a reprezentat aproximativ 50% din exporturile de combustibil jet din India, Franța, Turcia, Belgia și Olanda fiind printre principalii consumatori europeni de motorină rafinată în țara asiatică.
Această evoluţie vine după ce compania majoră rusească din domeniul energiei Rosneft și Indian Oil Corporation au semnat un acord pentru a „crește substanțial” livrările de petrol brut în India și pentru a-și diversifica mărcile.
India, al treilea cel mai mare importator de ţiţei brut din lume, a început să îşi crească achizițiile de petrol rusesc la scurt timp după începerea operațiunii militare a Moscovei în Ucraina și a impunerii sancțiunilor occidentale care au urmat.
Rusia acoperă acum 35% din totalul importurilor de petrol ale Indiei, fiind o creștere substanţială de la mai puțin de 1% în 2021. Cifrele arată că, în martie, livrările de petrol din țara sancționată au crescut pentru a șaptea lună consecutivă, făcând ca Rusia să devină un furnizor de top către India.
Fluxul de știri
0