Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cine ar câştiga prezidenţialele din Franţa dacă ar avea loc alegeri

© Sputnik / Kristina Afanasyeva / Accesați arhiva multimediaMarine Le Pen
Marine Le Pen - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2023
Abonare
Răsturnare de situaţie în Franţa: Marine Le Pen l-ar învinge pe actualul preşedinte Emmanuel Macron dacă s-ar repeta scrutinul prezidențial din Franța
BUCUREŞTI, 8 apr - Sputnik. Marine Le Pen l-ar învinge pe Emmanuel Macron dacă alegerile prezidențiale de anul trecut s-ar repeta acum. Cel puţin asta rezultă dintr-un sondaj realizat de grupul Elabe pentru canalul de televiziune BFM TV care indică faptul că Le Pen ar obține 55%, iar președintele Macron 45% dacă s-ar confrunta într-un al doilea tur de scrutin.
În aprilie anul trecut, Macron a învins-o pe Le Pen cu o diferență de 58,5 la sută la 41,5 la sută și a devenit primul președinte francez care a câștigat un al doilea mandat în ultimele două decenii.
„Emmanuel Macron ar avea dificultăți în a-și păstra electoratul, doar șapte din 10 ar vota din nou pentru el în această ipoteză”, a declarat pentru BFM Bernard Sananes, șeful Elabe. Acesta a arătat că „ votul de blocaj (împotriva lui Le Pen) ar fi mult mai mic”. El a spus că avansul lui Le Pen a fost „spectaculos” și că „ea ar progresa în toate categoriile electorale”.
Rezultatele oferă o imagine a dinamicii în schimbare în politica franceză, Le Pen fiind considerată în general ca fiind cel mai mare câștigător în urma lunilor de proteste legate de oferta nepopulară a lui Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 de ani (în prezent) la 64 de ani.
În acelaşi timp, liderul de extremă-stânga Jean-Luc Melenchon, care a susținut protestatarii și greviștii, a pierdut sprijin, au sugerat sondajul Elabe și un altul realizat de grupul de sondaje Ifop-Fiducial. Grupul de sondaje Ifop-Fiducial a constatat, de asemenea, o creștere puternică a sprijinului pentru Le Pen, care a precizat că intenționează să candideze pentru a patra oară la președinție în 2027.
Le Pen are de câștigat de pe urma tulburărilor care afectează țara, precum și de pe urma preocupărilor de lungă durată privind criminalitatea și imigrația.
Le Pen a păstrat un profil relativ scăzut în timpul protestelor și grevelor uriașe, menținându-și declarațiile publice la un nivel minim și menținând disciplina în rândul celor 88 de parlamentari ai săi, care formează cel mai mare grup unic de opoziție.
Fluxul de știri
0