Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

A explodat mămăliga românească?

© Sputnik / Mihai CarausProtest agricultori
Protest agricultori - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2023
Protest agricultori
Abonare
Fermierii români au organizat vineri proteste de amploare în toată țara, ei blocând puncte vamale, stații de carburanți, drumuri și instituții
BUCUREŞTI, 7 apr - Sputnik. Fermierii români organizează vineri proteste de amploare în țară. Ei sunt pregătiți să blocheze cu utilaje agricole mai multe puncte vamale, stații de carburanți, drumuri și instituții, în scandalul cerealelor din Ucraina.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare a anunțat că această formă extremă de manifestare a fermierilor români este consecința nemulțumirii lor în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țară, pe fondul distorsiunilor de piață provocate importul de cereale din Ucraina.
„Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă”, a arătat Alianța.
Sute de vehicule şi utilaje agricole se deplasează, vineri, cu viteză redusă, în coloană, în mai multe zone din țară. Protestele fermierilor au fost anunțate la București și în județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Covasna, Galați, Iași, Mureș, Olt, Satu Mare, Timiș, Tulcea și Vrancea.
„În intervalul orar 12.00 – 15.00, va avea loc o manifestare de protest a fermierilor pe raza unităţilor administrativ teritoriale Moldoveneşti şi Mihai Viteazu, judeţul Cluj, la care vor fi prezente aproximativ 50 de autovehicule şi utilaje agricole. Manifestarea de protest se va desfăşura prin deplasarea încolonată a vehiculelor, cu viteză redusă, pe sectoarele de drum DN1 – E81 şi DN75”, a transmis IPJ Cluj.
Asociaţia Producătorilor de Cereale a anunţat că vor avea loc proteste în zona punctelor de trecere a frontierei: Ruse, corespondent PTF Giurgiu, şi Kardam, corespondent PTF Negru Vodă, inclusiv prin blocarea cu tehnică agricolă a accesului auto, precum şi a circulaţiei rutiere pe drumurile naţionale sau europene adiacente.
În timpul protestelor fermierilor români este posibil ca, pentru perioade de timp limitate, să fie închisă circulația rutieră pe unele categorii de drumuri, precum și prin punctele de frontieră menţionate şi în zonele adiacente acestora. În această perioadă, este posibil să se formeze coloane de autovehicule, mai ales de automarfare.
Fluxul de știri
0