Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: UE „a pierdut” Rusia

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2023
Abonare
Moscova consideră UE o „uniune neprietenoasă”, având în vedere eforturile sale de a înarma Ucraina, a spus ministrul rus de Externe.
BUCUREŞTI, 5 apr – Sputnik.UE nu poate da vina pe nimeni în afară de ea însăşi pentru deteriorarea relațiilor sale cu Rusia, a declarat ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, într-un interviu publicat marți.
Într-un interviu pentru ziarul rusesc Argumenty i Fakty, Lavrov a spus că „Uniunea Europeană a pierdut Rusia”. Relațiile diplomatice au intrat în impas, deoarece blocul a declarat deschis că Rusia trebuie să sufere o „înfrângere strategică” în conflictul din Ucraina, potrivit ministrului.
Ţările din UE „pompează cu arme și muniții în regimul criminal de la Kiev, trimit instructori și mercenari în Ucraina. Din aceste motive, considerăm că UE este o uniune neprietenoasă”, a explicat Lavrov, citat de RT.
El a avertizat blocul că Rusia a „tras concluziile necesare” din acțiunile UE și va răspunde dur la orice acte ostile, fiind „ghidată de interesele naționale ale Rusiei și de principiul diplomatic general acceptat al reciprocității”.
În același timp, ministrul rus a semnalat că, dacă UE şi-ar schimba politicile anti-Rusia și ar opta pentru „un dialog reciproc respectuos” cu Moscova, Rusia ar lua în considerare propunerile blocului și ar lua decizii bazate pe interesele sale naționale.
Având în vedere impasul în relaţiile cu Occidentul, Lavrov a spus că planul călătoriilor sale în străinătate s-a schimbat, pentru a reflecta prioritățile diplomatice ale Rusiei la nivel mondial, care au fost prezentate în doctrina de politică externă actualizată recent a Moscovei.
Documentul, care a fost semnat de președintele Vladimir Putin săptămâna trecută, conține un limbaj deosebit de ferm la adresa SUA și aliaților săi, acuzându-i că poartă un „război hibrid” împotriva Rusiei, în încercarea de a slăbi ţara „în toate felurile posibile”.
Cu toate acestea, doctrina afirmă că Rusia poate găsi prieteni și parteneri de încredere în întreaga lume. Moscova dezvoltă cooperarea cu actorii regionali din lumea islamică și din America Latină, în timp ce manifestă solidaritate cu Africa în dorința ei de a elimina inegalitatea cauzată de „politicile neocoloniale ale unor state dezvoltate”, mai menţionează textul doctrinei.
Fluxul de știri
0