Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Muntenegru schimbă președintele

© AFP 2024 / SAVO PRELEVICJakov Milatovic (centru)
Jakov Milatovic (centru) - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2023
Abonare
Muntenegru schimbă, după 3 decenii, președintele: Jakov Milatovic, liderul partidului ”Europa Acum” câștigă alegerile și va deveni noul președinte de la Podgorica.
BUCUREȘTI, 3 apr -Sputnik. Milo Djukanovic, fostul președinte, care a condus țara în ultimii 30 de ani, atât din fotoliul de președinte cât și din cel de premier, a pierdut alegerile în fața mult mai tânărului candidat, Jakov Milatinovic. Potrivit proiecţiilor ONG-ului CeMI acoperind aproape toate secţiile de votare, Jakov Milatovic, 36 de ani, a obţinut în jur de 60% din voturi, faţă de 40% pentru rivalul său.
Pe străzile capitalei Podgoriţa şi din alte oraşe ţării, partizanii candidatului mişcării "Europa acum" au sărbătorit victoria lui aprinzând focuri de artificii şi claxonând.
Lider pro-european, Milatovic este și un lider declarat pro-sârb, care, spre deosebire de fostul președinte, va dori normalizarea relațiilor cu Belgradul.
"Sunt convins de victoria mea", a declarat Jakov Milatovic la vot. "Va reprezenta înfrângerea finală a simbolului vechiului regim" şi "vom face un pas uriaş spre un Muntenegru reconciliat, mai bogat şi mai drept".
Jakov Milatovic, fost angajat al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a intrat în politică devenind ministru al dezvoltării economice, în primul guvern format după alegerile legislative din 2020. Calificat drept populist de unii, acest tată a trei copii s-a făcut apreciat în special după ce a impus un program economic controversat ce practic a dublat salariul minim al muntenegrenilor la 450 de euro.
Fluxul de știri
0