Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Monica Babuc, votată la șefia ICR Chișinău

© Sputnik / Miroslav Rotari / Monica Babuc
Monica Babuc  - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Monica Babuc, din Republica Moldova, a devenit oficial, miercuri, 29 martie, șefa ICR Chișinău, în urma unui vot favorabil, primit în ședința comisiilor pentru cultură și politică externă din Senat.
CHIȘINĂU, 29 mar - Sputnik, Marius Holdean. Monica Babuc a primit miercuri 13 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă” în ședința comisiilor de specialitate din Senat. Oficial, propunerea ca Monica Babuc să preia conducerea ICR Chișinău a fost făcută de președintele ICR, Liviu Sebastian Jicman, și aprobată de Ministerul Culturii și de Ministerul Afacerilor Externe.
Monica Babuc a fost chestionată în timpul audierii despre relația sa cu Vladimir Plahotnicu, dar ea a catalogat informațiile apărute în presă despre acest subiect ca fiind „neadevăruri și adevăruri trunchiate”.
Astfel, Babuc a negat informațiile potrivit cărora, după fuga lui Plahotniuc din 2019, a preluat conducerea interimară a Partidului Democrat din Moldova (PDM).
„Mai departe, dacă ați fi studiat materialele ultimelor două congrese ale PDM, ați fi văzut că nu numai ultimul congres, în care mi-am prezentat demisia și din partid, și din funcția de președinte interimar, dar chiar și în celălalt congres, din septembrie 2019, s-a luat o atitudine drastică și vehementă în raport cu ceea ce s-a întâmplat în conducerea partidului raportat la fostul lider al PDM”, a mai spus Babuc, adăugând că partiduul „a pus umărul de o manieră hotărâtoare, în 2010, după debarcarea conducerii comuniste a Republicii Moldova pentru parcursul european al țării”.
Babuc a mai afirmat că se simte „moral absolut responsabilă și capabilă” să preia conducerea ICR Chișinău, precizând că „lucrurile care mi se insinuează, repet, sunt în mare parte neadevăruri, adevăruri trunchiate, citate scoase din context și amestecuri de rău cu bine”.
Anterior, în timpul audierii, senatorul PSD Titus Corlățean a afimat despre cei care insistă cu faptul că Monica Babuc este apropiata oligarhului Plahotniuc că „citesc presa hashtag” și că astfel de acuzații sunt „populismele deșănțate care au un scop politic”.
Monica Babuc a ocupat funcția de ministru al culturii în Republica Moldova, în perioada mai 2013-iulie 2017, apoi a fost ministru al educației, culturii și cercetării, din iulie 2017 până în iunie 2019. Ulterior, aceasta a devenit vicepreședinte al Parlamentului de la Chișinău, funcție pe care a ocupat-o până în decembrie 2020. Monica Babuc a avut și două mandate de deputat.
În 2010 s-a înscris în Partidului Democrat din Moldova, formațiune care, între 2016 și 2019, a fost condusă de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care are mai multe dosare penale deschise în Republica Moldova, fiind acuzat de escrocherie, spălare de bani și crimă organizată.
Моника Бабук - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Politică
Babuc nu își poate găsi loc în Parlament: Scandal din cauza fotoliilor din sala de plen
Fluxul de știri
0