Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Japonia are nevoie de energie rusească

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaПредприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL
Предприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2023
Abonare
Tokyo vrea să-și păstreze investițiile în proiectele de petrol și gaze pe Insula Sakhalin pentru a-și asigura securitatea energetică.
BUCUREŞTI, 28 mart – Sputnik. Companiile japoneze vor continua să participe la proiectele ruseşti de energie pe Insula Sakhalin, datorită importanței lor pentru securitatea energetică a ţării, a anunțat luni premierul Fumio Kishida în cadrul unei reuniuni a Camerei Superioare a Parlamentului.
Kishida le-a spus parlamentarilor că anul trecut Tokyo a reușit să reducă dependența de resursele energetice ale Rusiei prin scăderea importurilor de petrol cu 90% și de cărbune cu 60%. Japonia, care prezidează în prezent Grupul celor Şapte națiuni industrializate, rămâne în „cooperare strânsă cu țările G7 și comunitatea mondială” în chestiunea aprovizionării cu energie, a spus premierul, potrivit RT.
În același timp, guvernul japonez se așteaptă la creşterea cererii de gaze naturale lichefiate (GNL). „Prin urmare, în ceea ce privește proiectele de pe Sakhalin, acestea sunt importante pentru asigurarea securității energetice a ţării noastre”, a argumentat Kishida, explicând că țara își va menține participația la noul operator al proiectului de petrol și gaze Sakhalin-1.
Compania japoneză SODECO (Sakhalin Oil and Gas Development Co.) deține o participație de 30% în proiectul rusesc din Orientul Îndepărtat.
Anul trecut, guvernul rus a permis SODECO să-și păstreze participația sub noul operator intern al Sakhalin-1, în urma plecării ExxonMobil, operatorul anterior, care deţinea, de asemenea, o participație de 30%.
Exxon Neftegaz a fost desființat ca operator al proiectului, iar toate activele și echipamentele sale au fost transferate unei noi companii gestionate de filiala Rosneft Sakhalinmorneftegaz-Shelf.
Japonia este principalul importator de GNL din lume și un consumator major de gaze naturale și de petrol. Potrivit S&P, Tokyo a devenit dependent în proporţie de 95% de importurile de ţiţei brut din Orientul Mijlociu, după ce a încetat gradual să primească petrol rusesc în acord cu aliații săi occidentali.
Fluxul de știri
0